Maraton, který se obejde bez treter. Češi píší dopisy za lidská práva

U příležitosti Dne lidských práv začal 7. prosince Maraton psaní dopisů. Do největší lidskoprávní akce na světě se Česko zapojilo už podeváté. Koná se pod záštitou české sekce Amnesty International a díky ručně psaným dopisům či e-mailům pomáhá nespravedlivě vězněným a utlačovaným po celém světě. Kampaň v nenápadných prostorách Skautského institutu u Staroměstského náměstí v Praze zahájili její koordinátorka Žaneta Sladká a ředitel české sekce organizace Mark Martin.

Každý ročník se zaměřuje na určitou skupinu lidí s nejrůznějšími problémy. „Letos jsou to děti, studenti a mladiství do 26 let. Vybrali jsme šestici odvážných lidí, kteří se stali oběťmi bezpráví, a to často z důvodu svého aktivismu,“ říká Sladká. Psaní s výzvami poté míří do kanceláří vlád a úřadů příslušných zemí.

Tento rok poputuje pomoc například za íránskou herečkou Yasaman, která za sundání šátku z hlavy dostala 16 let vězení, nebo za devatenáctiletým Emilem Ostrovkem, jenž skončil ve vězení kvůli nepoctivému zaměstnavateli. „Kvůli špatnému výběru brigády a chlapovi, který mi lhal, mě zavřeli na osm let do vězení za obchod s drogami. Nic jsem ale neudělal,“ popisuje student z Běloruska na jednom z vyvěšených plakátů, které šestici představují.

Jen z Česka loni odešlo 25 108 dopisů. „Znatelných změn dosahujeme zhruba ve 40 procentech případů. Ať jde o propuštění dotyčného nebo alespoň přístup k advokátovi, rodině či adekvátní zdravotní péči,“ podotýká Sladká. Svobodu se naposledy povedlo zajistit třeba krymskému aktivistovi Alexandru Kolčenkovi. „Ne vždy se nám podaří dosáhnout výsledku, ale je to akt naděje. Je to jistota, že to, co děláme, má skutečně smysl,“ dodává Martin.

Zapojit se navíc může úplně každý, jednotlivé akce se pořádají v prosinci na nejrůznějších místech v republice, ať už jsou to kavárny, školy, kulturní centra či soukromé dýchánky. A uspořádat tu svou, třeba s přáteli nebo s rodinou, může kdokoli, klidně i z pohodlí obývacího pokoje. Stačí se zaregistrovat na stránkách Maratonu a pustit se do psaní.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *