Lezec Ondra pokřtil knihu a vyhlíží další kvalifikaci do Tokia

Kniha s příznačným názvem Adam Ondra: Lezec tělem i duší odhaluje střípky z kariéry nejúspěšnějšího českého reprezentanta v tomto odvětví. Začátky i největší úspěchy v ní doplňuje slovníček pojmů, zážitky čtenářů ještě umocní doprovodná mobilní aplikace, díky níž se ve virtuální realitě mohou podívat třeba do norské jeskyně Hanshelleren a do určité míry si osahat chyty nejobtížnější cesty světa Silence.

„Doufám, že z knížky jde cítit, že mě lezení opravdu neskutečně baví. Opravdu ho nedělám, abych byl slavný, nebo snad bohatý,“ vysvětloval ve čtvrtek 7. listopadu v Paláci knih Luxor, kde se křtu účastnili jeho přítelkyně a mnohonásobná mistryně republiky v lezení na obtížnost Iva Vejmolová a spoluautor Martin Jaroš. Video s pozdravem a gratulací poslal známý norský spisovatel Jo Nesbo, který je také vášnivým lezcem.

Ondra v knize mimo jiné popisuje své začátky, ale i zajímavosti z terminologie. Vysvětluje například, že když lezec „dostane řepu“, znamená to, že mu jeho jistič dostatečně nepovolil lano: „Bylo pro mě důležité, aby kniha byla srozumitelná skutečně pro všechny.“ Za největší úspěch považuje právě zdolání cesty Silence, kterou před dvěma lety zvládl vůbec jako první. „Emoce na jejím konci byly tak silné, že jsem je nedokázal ventilovat. Neřval jsem radostí, ale byl minutu naprosto zticha, proto se také jmenuje Silence,“ dodal sportovec, který se už ve 12 letech dostal mezi nejlepších 10 lezců světa a kromě skal se věnuje také disciplínám na umělých stěnách.

Aktuálně se snaží kvalifikovat se na olympijské hry do Tokia 2020 v kombinaci. První možnost nevyužil, když v srpnu na mistrovství světa v japonské Hačiodži ani neprošel do finále. Rozhodčí totiž uznali protest jednoho z týmů, který poukázal na technickou chybu, které se Ondra během lezení na obtížnost dopustil. Další příležitost bude mít v Toulouse koncem listopadu. „Adrenalin bych si raději ušetřil, bylo by příjemné už být kvalifikován,“ poznamenal.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Radio Wave

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *