Dezinformace posiluje klesající důvěra veřejnosti v tradiční média, shodly se novinářky

Virtuální aspekt války na Ukrajině, úloha žurnalistiky nebo krize mainstreamových médií. I to byla témata, o nichž debatovaly novinářky Anne Nivat a Magdalena Sodomková v sobotu 5. března v pražské kavárně Slavia. Diskusi o dezinformacích pořádaly pražská a pařížská pobočka Francouzského institutu ve spolupráci s Institutem komunikačních studií a žurnalistiky. Setkání moderoval novinář Marcel Faltys.

Podle obou redaktorek je dnes velmi náročné se žurnalistice věnovat. „Nemůžete dělat dobrou novinařinu, pokud vám lidé nevěří,“ říká francouzská válečná reportérka Nivat. „Mají na tom podíl i politici, prezident Zeman na novináře dlouhodobě útočí a společnost to z nějakého důvodu akceptuje,” dodává nezávislá novinářka a dokumentaristka Sodomková. „Poslední roky otevřeně podporoval dezinformační weby, jako jsou Parlamentní listy, čímž je naprosto legitimizoval.“

Foto: Eva Kořínková

Shodly se také, že současné situaci na Ukrajině předcházela dezinformační válka, na kterou podle nich Evropa nezareagovala včas. „Od začátku jsme měli rozlišit, že servery jako Sputnik nejsou žádná média, ale součást psychologické operace,“ myslí si Sodomková. Podle Nivat je mediální rozměr současné války důležitější než kdy dřív: „Probíhá více virtuálních bojů než těch fyzických, to je složka, která dříve neexistovala a musíme ji brát v potaz.“

Boj s dezinformacemi podle ní ale řešení v blízké době nemá. „Úkolem každého člověka by mělo být ověřovat si fakta a zasazovat je do kontextu, dnešní společnost to ale nedělá, je na to líná,“ uvádí. Sodomková dodává, že je zapotřebí jasně rozlišit, co jsou seriózní média a co pouze vlivové dezinformační operace, proti kterým je nutné aktivně bojovat.

Foto: Eva Kořínková

Kromě Prahy se v tento den v rámci akce Café Europa 2022 novináři sešli v hlavních městech dalších 26 členských států EU, aby diskutovali o budoucnosti a svobodě tisku. Debata patří mezi projekty, které realizuje Francouzský institut v Paříži k příležitosti předsednictví Rady Evropské unie od 1. ledna do 30. června letošního roku.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Francouzský institut v Praze, © Eva Kořínková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *