Při pietě u Hlávkovy koleje popřel Klaus zásluhy studentů a disidentů o pád režimu

Jedna z připomínek obětí nacistické perzekuce českých vysokoškoláků ze 17. listopadu 1939 a začátku sametové revoluce v roce 1989 se již pravidelně konala u Hlávkovy koleje v Praze 2. Akci pořádá nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu a Studentskou komorou Rady vysokých škol.

V 9 hodin ráno zahájil pietní akt pěvecký sbor písní Ktož sú boží bojovníci. Následovaly proslovy, které započaly vystoupením předsedy Nadání profesora Václava Pavlíčka. Jako další promluvil bývalý prezident ČR Václav Klaus, který je kritikem opatření proti šíření koronaviru „My, ke kterým 17. listopad 1939 dodnes nepřestal naléhavě promlouvat, my, kteří jsme aktivně prožili události listopadu 1989, začínáme mít obavu, že se navracejí časy, o nichž jsme si mysleli, že se už nikdy vrátit nemohou.“ Řekl také, že pád komunismu měl globální charakter, že komunismus neporazili ani naši studenti, ani naši disidenti, zhroutil se jako každý podobný namyšlený pokus násilím potlačit lidskou svobodu. Dále dostali slovo místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Rudolf Wittenberg, prorektor ČVUT Radek Holý, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Farník.

Na položení věnců navázal průvod do Žitné ulice na tradiční pietní akt u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka, kteří byli oběťmi střelby při demonstraci v roce 1939.  Průvod pak pokračoval na Albertov, odkud před 32 lety vyšel studentský průvod do centra Prahy.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: René Volfík, Český rozhlas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *