Proč je fotografie v krizi? Problémem jsou peníze, shodují se experti

O fotografii a její roli v médiích diskutovali v Praze čeští i zahraniční odborníci. „Časy se mění,“ shodovali se a upozorňovali zejména na současné problémy. Konference na téma Role profesionálního vizuálního žurnalismu v dnešní době se konala v úterý 9. října v Praze na Novotného lávce při příležitosti zahájení 25. ročníku soutěže Czech Press Photo.

„Česká fotožurnalistika úplně nevzkvétá. Problém není v autorech, protože autory má skvělé. Problémy jsou v zásadě tři: peníze, čas a prostor. Rozpočty mediálních organizací se většinou spíš snižují, nebo minimálně bohužel ty, které jsou určeny na redakce a fotografická oddělení. A je velmi málo médií, která by dávala opravdový prostor fotografiím,“ prohlásil šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský.

Dále vystoupili programový ředitel World Press Photo David Campbell, zakladatel čtvrtletníku o fotožurnalismu Reportage Colin Jacobson a fotografka íránského původu Amak Mahmoodian. Českou scénu zastupovali také šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, fotograf Dan Materna ze společnosti Mafra nebo vedoucí katedry žurnalistiky na FSV Filip Láb.

I oni popisovali současné trendy, které ovlivňují fotožurnalistiku. „Dnes vlastně kdokoliv, kdekoliv, když udělá fotku, tak je možné ji okamžitě šířit dál,“ poznamenal Mlch. „Musíme hledat příběhy a mít lepší výsledek než lidé na sociálních sítích,“ doplnil Materna.

Podle Lába i ostatních fotožurnalismus nezanikne, je nutné se smířit s novou situací a převzít iniciativu. „Nedělají se lokální témata, to, co se děje teď a tady,“ upozornil Láb. „Internet poskytuje neomezené možnosti. Vůbec nemusíme být závislí na tom, kdo z velkých vlastníků médií nás vezme, nebo nevezme na milost. Ale je potřeba začít jednat aktivně.“

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *