Příjezd Nočních vlků do Prahy se neobešel bez kontroverzí

Proslulý ruský motorkářský klub Noční vlci letos opět dorazil do Prahy na Olšanské hřbitovy, aby uctil památku ruských vojáků, kteří padli během druhé světové války. Klub je často médii označován za kontroverzní, mimo jiné pro pozitivní vztah k ruskému prezidentu Putinovi. Na Olšanech proto na jejich příjezd čekaly nejen desítky příznivců, ale i dvacetičlenná skupina odpůrců. Celá událost se neobešla bez několika potyček.

Noční vlci vyrazili stejně jako v uplynulých pěti letech na začátku května na takzvanou Cestu vítězství z Moskvy do Berlína, aby si připomněli konec druhé světové války. V Brně a Praze se k ruské části připojilo i několik českých členů, na Olšany jich za doprovodu policie dorazila stovka. Desítky motorek s ruskými, českými i sovětskými vlajkami přijely za zvuků ruské hymny. Ta hrála z reproduktorů a mísila se s potleskem podporovatelů a pískotem odpůrců.

Členové klubu i jejich příznivci šli poté položit květiny a věnce k pomníku padlých ruských vojáků. Přímo u vstupu na hřbitov stáli odpůrci s vlajkami NATO, EU a Spojených států. Pískali a pokřikovali „hanba“. Noční vlci a jejich fanouškové jim odpovídali skandováním „Rossija“ a různými posunky. U vstupu se také objevil poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna, který odpůrcům nabízel lízátka. Foldyna se k podpoře Nočních vlků hlásí již řadu let, za což sklízí kritiku i od svých spolustraníků. Podporu motorkářům přijela vyjádřit i bývalá poslankyně KSČM Marta Semelová.

Během pietní akce sice zůstali odpůrci za branou hřbitova, avšak shlukli se na druhé straně zdi, přímo za památníkem. K ostřejšímu střetu došlo až ke konci akce, kdy jeden z příznivců Nočních vlků začal ničit transparent odpůrců, na kterém bylo napsáno, že Krym patří Ukrajině. Konflikt záhy rozehnali přítomní těžkooděnci.

Noční vlci jsou nejstarším ruským motorkářským klubem – letos oslaví třicet let od svého vzniku. Počet členů se odhaduje okolo 5000 a v současnosti ho řídí přítel Vladimira Putina Alexandr Zaldostanov. Ten je kvůli podpoře ruské anexe Krymu na sankční listině nejen Evropské unie, ale i Spojených států.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením doc. PhDr. Barbory Osvladové.

 

Foto: info.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *