Zaplněné Václavské náměstí žádalo demisi ministryně Benešové i premiéra Babiše

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal na úterý 21. května už čtvrtou demonstraci za sebou, tentokrát na pražské Václavské náměstí, které se zaplnilo od sochy svatého Václava až po vstup do metra B na Můstku. Podle odhadů pořadatelů se jí zúčastnilo přes 50 tisíc lidí, kteří skandovali hesla jako Demisi! či Babiše do koše! Protestující se znovu vymezovali proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové a akci uzavřeli výzvou premiérovi Andreji Babišovi, aby sám odstoupil.

„Další generace se dala takhle dohromady a je schopná se jasně vyjádřit. Prosím vás, Babiše do koše, ale nezapomeňte, že pozítří jsou volby do europarlamentu. Přijďte tam všichni. Přemluvte svoje sousedy a dovlečte je k těm urnám,” vyzvala socioložka Jiřina Šiklová. Demonstranti odpověděli potleskem a pokřikem: Přijdeme!

Požadavky demonstrantů se nemění. Už čtvrtý týden se domáhají nezávislé justice, demise Benešové a spravedlivého soudu trestně stíhaného premiéra. Benešová i Babiš odmítají, že by hrozilo narušení nezávislosti justice, a opakují, že žádné změny v čele státního zastupitelství se nechystají. Nově zazněl požadavek na televizní duel s předsedou vlády. Ten ale reagoval, že k tomu nevidí důvod, a spolku doporučil, aby založil politickou stranu nebo hnutí a utkal se o přízeň voličů ve svobodných demokratických volbách. „Andrej Babiš je pro mne takový krysař, který hraje líbivou melodii a následují ho davy,“ řekl Tomáš Klus a v protestní písni Pánu bohu do oken se o premiérovi znovu zmínil.

Dále promluvili herci Aňa Geislerová, Martha Issová, Vladimír Škultéty, Lenka Krobotová, Pavel Liška a Jiří Macháček. Poděkovali demonstrantům za účast. „Chtěla bych vám říct, že tu nejsem jen jako občan, který se spolu s vámi stydí za svého premiéra, ale jsem tu hlavně jako máma dvou dětí. Nepřeji si, aby jejich generace musela celý život napravovat škody, které tahle vláda páchá. Díky, že jste tady,” řekla Krobotová. Vystoupili také ekolog David Pithart, Anna Dolejská za STAN či radní hlavního města Prahy pro sociální a zdravotní politiku Milena Johnová.

Milion chvilek pro demokracii svolal na příští týden další manifestace: v úterý 28. května se uskuteční v několika českých městech, tentokrát bez Prahy. Tam se protestující znovu sejdou až o týden později.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Info.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *