Sborové slavnosti přivezou sbor z Estonska i Polska, společně zazpívají Český rok

Letošní ročník festivalu Sborové slavnosti se ponese v duchu dětských sborů. Hradecký festival proběhne nejen v domovském městě, ale i v Semilech, Náchodě či Praze. Od 5. do 9. června se představí deset dětských, dívčích a chlapeckých sborů, z toho osm tuzemských a dva zahraniční. Na 16. ročníku festivalu sborového zpěvu nebudou chybět ani workshopy s holandskou hlasovou koučkou Pandou van Proosdij. Představí se také mezinárodně uznávaný orchestr Musica Bohemica s dirigentem Jaroslavem Krčkem.

Festival již tradičně odstartuje první červnovou středu v domovských městech hned dvou sborů, které se následně přesunou do Hradce Králové. V Semilech vystoupí 5. června od 18 hodin dětský pěvecký sbor Jizerka Semily společně s Estonským dívčím rozhlasovým sborem z Tallinnu. Od 19 hodin v Náchodě zazpívá tamní sbor Canto společně s chlapeckým sborem Bonifantes z Pardubic.

Ve čtvrtek 6. června sbory odstartují hlavní část festivalu v Hradci Králové krátkým vystoupením na zahajovacím koncertě. Zde posluchači uslyší všechny zúčastněné sbory, tedy: Kühnův dětský sbor, Radost Praha, Jizerku Semily, Motýli Šumperk, Canto, Severáček, Skowroneczki z polské Poznaně a Estonský rozhlasový sbor z Tallinu.

Další den festivalu bude ve znamení zkoušení společné skladby Český rok od Jaroslava Krčka, kterou sbory zazpívají na závěrečných galakoncertech. Všichni malí zpěváci se také zúčastní workshopu s hlasovou expertkou Pandou van Proosdij, která je autorkou publikace a metody zvané Voice & Physique. Večer proběhnou dva festivalové koncerty, a to v kostele Nanebevzetí Panny Marie a v kostele Božského srdce Páně.

Sborové slavnosti vyvrcholí v sobotu 8. června v 19 hodin galakoncertem v moderním prostoru koncertního sálu Petrof Gallery. Kromě dvou zahraničních sborů zde samostatně vystoupí i Královéhradecký dětský sbor Jitro. Všechny sbory festivalu na závěr společně s orchestrem Musica Bohemica provedou cyklus Český rok od Jaroslava Krčka, který se za tři festivalové dny naučí. “Toto dílo jsme zvolili zejména kvůli významnému životnímu jubileu Jardy Krčka,” říká PR koordinátor festivalu Tomáš Odstrčil. Skladatel totiž nedávno oslavil 80. narozeniny.

Galakoncert se stejným programem se uskuteční i o den později od 16 hodin v Betlémské kapli v Praze. Jedinou změnou bude vystoupení mužského vokálního souboru Gentlemen Singers namísto sboru Jitro. Vstupenky na galakoncerty zakoupíte v síti hkpoint.cz, na ostatní festivalové koncerty je vstupné dobrovolné.

 

Text vznikl na semináři Jiné žánry pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

 

Foto: Kristýna Červínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *