Kulturní akce: autorské čtení – Magnesia litera III

Název: Magnesia litera III

Datum a čas: 27.3.2019 19:00

Místo: Knihovna Václava Havla

Objev roku, poezie, publicistika a próza. Autoři nominovaní v těchto kategoriích představili svou tvorbu a proces jejího vzniku dne 27. 3. v Knihovně Václava Havla na třetí části večerů Autorského čtení v rámci udílení cen Magnesia litera 2019. Všichni autoři přečetli vybranou ukázku ze svého díla a následně diskutovali s moderátorem Pavlem Mandysem a diváky z publika.

Jako první se představil se svou prvotinou nominovanou v kategorii Objev roku Petr Gajdošík. Ze své monografie František Vláčil: Život a dílo představil úryvek o scénáristově dětství, rodičích a jejich povahách, ze vstupu do armády, část výpovědi kameramana o jejich spolupráci, a natáčení filmů Holubice a Markéta Lazarová. Při četba úryvků z Vláčilových kádrových posudků se z publika ozýval smích. V následné diskusi autor prozradil, že práci na své první knize se věnoval více než 7 let.

Následoval nominant kategorie poezie, básník Kamil Bouška. Ten ze své sbírky s názvem Inventura přečetl chronologicky několik básní. Jeho na poslech velice příjemný hlas a přednes se nesl místností a vyvolával smíšené reakce. V následném rozhovoru se ukázalo, že vládne spíše perem nežli slovem. Na položené otázky obtížně nacházel odpovědi. Jeho v próze psané básně dle jeho slov mají za cíl především zachytit emocí.

Třetím autorem v pořadí byl „filosofující ekonom“ Tomáš Sedláček, nominovaný v kategorii publicistika. Z knihy Druhá derivace touhy, první z trilogie sbírky esejí vycházejících od roku 2008 v Hospodářských novinách, představil eseje dvě. V první z nich se zabýval otázkou návratu člověka k sobě samému a ve druhé analyzoval a porovnával daňové systémy. V následné diskusi hovořil o neobvyklé skladbě obsahu knihy, vzniku a jazyce svých myšlenek a implementaci náboženských symbolů do ekonomie a běžného života.

Jako poslední se představila jediná žena večera, autorka knihy nominované v kategorii próza, Tereza Semotamová. Z novely Ve skříni přečetla úryvek popisující výlet hlavní postavy se sousedem.  Před četbou uvedla publikum do kontextu, který pomohl k zasazení kapitoly. Následně v rozhovoru poodhalila původ vzniku námětu knihy. Její sestra chtěla někomu věnovat skříň. Autorka byla v tom období v náročné situaci, a proto si pomyslela, že by bylo skvělé, kdyby se do té skříně mohla před vším zavřít , přemýšlet o sobě a  komentovat okolní dění.

 

Text vznikl v rámci kurzu Česká literatura II pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

 

Foto: svkhk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *