Garrel si ve Věrných nevěrných zahrál s manželkou. Překvapila mě, říká

„Věrní nevěrní je hra s publikem. Chtěli jsme, aby v každé scéně bylo něco neočekávaného,“ představil svůj snímek francouzský herec, režisér a scenárista Louis Garrel na letošním Febiofestu. Na červeném koberci na pražském Andělu se zastavil v pondělí 25. března večer a po projekci ještě se zájemci diskutoval. Film, na kterém se podílel i slavný scenárista Jean-Claude Carriere, natočil za pouhé čtyři týdny.

Zápletka se točí kolem milostného trojúhelníku. Abel s Marianne se setkají po deseti letech na pohřbu. Když se viděli naposledy, žena mu oznámila, že je těhotná s jeho kamarádem Paulem. Teď, když ovdověla, vycítí Abel druhou šanci. Situaci ale zamotá Paulova sestra Eve, která je Abelem posedlá už od malička.

Garrel usiluje, aby se jeho díla dostala do světa: „Francouzský film by měl být dostatečně francouzský, ale zase ne moc. Filmy musí používat filmový jazyk, aby mohly cestovat po světě.” Dodal, že je proto velmi rád, že novinku z loňského roku může prezentovat v Praze.

V ní hraje jeho manželka Laetitia Casta. „Na place jsem ji neznal. Poprvé se mi ukázala v tomto novém světě – v práci. Bylo to, jako kdybych pracoval s úplně cizím člověkem. Velmi mě překvapila. Je to velmi silná žena, má silnou autoritu a její výkon velkou hloubku. Objevil jsem v ní úplně nový rozměr,“ přiznal.29

Není to poprvé, co se umělec objevil na plátně s rodinou. Už v pěti letech si ve snímku Les baisers de secours zahrál po boku rodičů, dědečka a otcovy bývalé přítelkyně. „Mám rodinu, kde všichni vědí, jak těžké je stát se hercem. Možná mi to, že pocházím z takové rodiny, pomohlo,“ dodal vděčně Garrel.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: MFF Praha – Febiofest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *