Na prvním Novinářském fóru si novináři vyměnili zkušenosti

Kasárna Karlín hostila ve čtvrtek 15. listopadu první ročník Novinářského fóra. Na jeho organizaci se podílely Nadační fond nezávislé žurnalistiky, Nadace OSF a Společnost Ferdinanda Peroutky. Partnery akce byly Syndikát novinářů, Marketing a Média a internetová revue Přítomnost. Pozvání přijali například Marek Wollner z České televize nebo Jaroslav Kmenta z magazínu Reportér. Akci moderoval Josef Šlerka, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Po zahájení konference Robertem Baschem z Nadace OSF a Terezií Kaslovou, vnučkou Ferdinanda Peroutky, se slova ujali dva zahraniční hosté – Gemma Pőrzgenová, německá novinářka zaměřující se na východní Evropu a členka Reportérů bez hranic, a John Lloyd, britský novinář z Reuters Institute. Oba mluvili hlavně o vzrůstající nenávisti společnosti k novinářům. „To, že novináři jsou nepřátelé společnosti, je dlouhodobým trendem. Politici novináře zastrašují, a právě proti tomu se snažíme bojovat. Měli bychom k sobě být solidární a nenechat je rozdělit nás,“ řekl Lloyd.

Další blok byl věnován „undercover“ žurnalistice, tedy žurnalistice v utajení. Petra Dvořáková z Deníku Referendum promluvila o projektu Normalizace nenávisti, během kterého se na půl roku infiltrovala do neonacistické skupiny nebo třeba jihočeské SPD. Saša Uhlová z A2larmu podotkla, že je důležité klást si při undercover žurnalistice morální otázky a neublížit těm, kteří nám nevědomky sdělili informace: „Pochopila jsem až časem, proč lidé nechtějí mluvit o své práci. Může to pro ně mít vážné důsledky.“ Marek Wollner z Reportérů ČT se pak podělil o zkušenost z natáčení reportáže o tzv. šmejdech, kdy se v převleku důchodce se skrytou kamerou vydal na jednu z prodejních akcí.

V diskusi na téma investigativní novinařina vystoupili Jaroslav Kmenta, Jan Cibulka a také Pavla Holcová, která mimo jiné spolupracovala i s Jánem Kuciakem. Samozřejmě zde rezonovala také aktuální kauza týkající se Andreje Babiše mladšího. Odpolední program se věnoval regionální žurnalistice, veřejnoprávním médiím a také žurnalistice na Slovensku.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com / Andrys

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *