Odraz, les, knihovna, Vogue. Tak to vypadalo na letošních Pokojích

Studenti 41 ateliérů ze 14 uměleckých škol a 9 měst České republiky se zapojili do přehlídky Pokoje, který začal v pátek 9. listopadu a pokračuje až do 18. listopadu. Na pražské adrese Hybernská 4 oživili nevyužívané prostory a pod jednu střechu umístili několik uměleckých směrů: architektura, volné umění a design.

Mladí umělci vytvářeli instalaci navrženou přímo pro konkrétní prostor, zároveň se poprvé museli držet jednotného tématu, což byla ozvěna. „Mají vždy volnou ruku v přestavbě pokoje, mohou ho změnit zcela podle svých představ, pro letošní rok však s ohledem na dané téma,“ vysvětlil David Skála, spoluautor konceptu výstavy a spoluzakladatel kulturního centra Containall, které už sedmým rokem pořádá tuto výstavu.

Návštěvníci se mohli ocitnout rázem v lese a projít se po jehličí, seznámit se s řeckou bájí Narcis a Echo nebo zavítat do pokoje grafického designu ze Zlína, zapojit kreativní myšlení a nabídnuté pomůcky pro dekódování studentských poslání pomocí odrazu.

Pokoje se neobešly bez ironie a kuriozity: studenti návrhářství z Ústí nad Labem ukázali trend náboženství, který se točil kolem prvního vydání časopisu Vogue, a pozvali fanoušky módy, aby se pomodlili u vytvořeného oltáře. Avšak vedlejší pokoj jménem kni(hovna) zaskočil i samotné pořadatele psími exkrementy. Na poslední chvíli se je studenti snažili zmrazit tekutým dusíkem, aby se návštěvníci nebáli vstoupit.

Výstavu obohatil doprovodný program s přednáškami, workshopy tvůrčího psaní a umělecké kritiky. Patřily k němu také performance za účasti Jany Orlové a vyhlášení divácké ceny pro tři nejlepší projekty i ceny poroty výrazných osobností kulturní scény. Mezi hosty patřili historici umění Marie Klimešová a Ondřej Buddeuse nebo redaktoři časopisu Art& Antique Anežka Bartlová a Tomáš Klička. „Chceme Pokoje zasadit do širšího výstavního kontextu, iniciovat diskusi a kritickou reflexi výstavy. Záměrem je tedy do akce zapojit nejen mladé umělce, ale i mladé teoretiky a kritiky umění,“ řekla programová ředitelka výstavy Kristýna Péčová.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: facebook Pokoje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *