„Jste tam, kde bylo Slovensko před dvěma lety,“ zaznělo na diskusi o demonstracích

„Máme protestovat proti někomu, nebo proti něčemu? Máme zůstat korektní, nebo burcovat?“ Těmito i jinými otázkami lákala Divadelní fakulta AMU veřejnost k účasti na diskusi s názvem Protesty – Jak? Kdy? Proč?, kterou zorganizovala v reakci na různě úspěšné demonstrace, jež se odehrály minulý měsíc. Jejími hosty byli Mikuláš Minář, vedoucí kampaně Milion Chvilek pro demokracii, a Lukáš Louženský za studentskou iniciativu VyjdiVen. Oba dva si organizaci protestních akcí už vyzkoušeli, a tak se na DAMU ve středu 25. dubna střetly pohledy pořadatelů i účastníků demonstrací. Diskutovat přišlo okolo čtyřiceti lidí a debatou provázel pedagog DAMU Jiří Adámek.

Spolek Milion Chvilek požaduje formou petice, kterou k datu konání debaty podepsalo bezmála čtvrt milionu občanů ČR, odvolání Andreje Babiše z funkce premiéra, a to především z důvodu jeho trestního stíhání. Kromě toho uspořádal spolek na začátku března protestní akci za odvolání Zdeňka Ondráčka z funkce šéfa sněmovní komise pro kontrolu GIBS, které se zúčastnily tisíce lidí a která byla natolik úspěšná, že Ondráček sám odstoupil. „Demokracie se nezachrání lusknutím prstů – jednou stávkou, demonstrací, peticí. Ale to, co může pomoct, je nějaká dlouhodobá práce,“ je přesvědčený Minář. To, čeho se zatím podařilo dosáhnout, vnímá jako velký závazek, a proto potřebuje najít recept, jak v lidech uchovat „chuť zapojovat se do veřejného dění“. Spolek Milion Chvilek vyzval 16. dubna premiéra v demisi k veřejné debatě, Babiš výzvu přijal a v současné době obě strany domlouvají parametry setkání.

Ani iniciativa VyjdiVen, za níž stojí především studenti Katedry produkce DAMU, nechce zůstat u jediné výzvy. V polovině března zorganizovala výstražnou studentskou stávku na obranu ústavních hodnot a demokracie, které se zúčastnilo téměř 50 tisíc studentů ve více než 130 městech. Toto úterý, 24. dubna, se organizátoři sešli s některými senátory u kulatého stolu, aby se společně pokusili najít možná východiska ze současné politické situace. V těchto dnech také jezdí do krajských měst, kde se setkávají s lokálními organizátory stávky a diskutují s nimi o tom, co proběhlo a co se bude dít dál.

Debata byla velmi živá a zapojovalo se do ní téměř celé publikum. Řešilo se, zda mají, či nemají pořadatelé čekat na nějakou „rozbušku“ neboli impuls, na základě kterého protest zorganizují, a jak demonstraci udělat co nejúčinnější. Téma se také stočilo k názorové rozdělenosti české společnosti nebo k nedostatku výuky moderních dějin na základních a středních školách. Do diskuse přispěl i člen iniciativy Za slušné Slovensko, který seděl v publiku: „Doporučuji vám dělat demonstrace s moderátorem a hosty,“ poradil českým aktivistům a poznamenal, že Slováci řešili před dvěma lety podobná dilemata. Mikuláš Minář naznačil, že spolek Milion Chvilek další demonstrace v plánu má. „My žádnou další demonstraci neplánujeme, protože si nechceme vystřílet munici,“ prozradil naopak Luboš Louženský za VyjdiVen. Besedu ukončila pozvánka na další diskusní akci, která se bude konat 4. dubna opět na DAMU v rámci divadelního festivalu Zlomvaz.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *