Odbory chtějí minimální mzdu ve výši 13 700 korun. A diskusi o euru

Minimální mzda by ze současných 12 200 korun měla v následujících dvou letech vzrůst o patnáct set korun, navrhují odbory. „To, co předkládáme, je sice dynamické, ale zvládnutelné,“ říká jejich šéf Josef Středula. Současný stav je podle něj na hranici příjmové chudoby jedince.

Chce také otevřít debatu o přijetí eura.

„Máme šestou nejnižší minimální mzdu ze všech zemí Evropské unie, což neodpovídá výkonnosti České republiky, spíše low-cost zemi, která není schopna ocenit svou práci,“ řekl Středula ve čtvrtek 15. března. Podle analýzy odborů by měla minimální mzda dosahovat alespoň 50 % té průměrné, která činí 31 600 korun, přitom je na úrovni pouhých 38 %.

Kvůli propadu mezi mzdami českými a ostatních států EU si zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů nemyslí, že rychlé přijetí eura něčemu pomůže. „Když vstoupíme do eurozóny, začne přepočet všeho. A je velký rozdíl, za jakého kurzu do ní vstoupíme,“ poukazuje Středula na rozdíl mezi výdělky při kurzu 27 a 21,6 korun za euro, který činí bezmála 300 eur.

Šéf odborů tvrdí, že vstup do eurozóny není zárukou rychlejšího či stabilního růstu HDP, a proto radí počkat na dobré podmínky. Odboráři na základě prognózy odhadli, že by příští rok mohl kurz posílit na 24,40 korun za euro. „Česká republika potřebuje delší období, aby se srovnaly kurzové relace, které rozkývala různá opatření,“ naráží makroekonom ČMKOS Martin Fassmann na intervence České národní banky. Podle něj potřebuje koruna delší čas na stabilizaci, aby si volně určila hodnotu, a teprve pak lze uvažovat o přijetí eura.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/martaposemuckel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *