Stropnický: Česko vyšle zdravotníky do Iráku. Je to naše povinnost

Poslanecká sněmovna 20. října schválila na návrh výboru pro obranu vyslání týmu zdravotníků do Iráku. Ti by zde měli působit do konce roku 2018 pod velením námořnictva Spojených států amerických v rámci boje proti tzv. Islámskému státu. Jednotku tvoří 17 vojáků a na místo by mohli dorazit v prosinci. Návrh na misi, do níž se najednou zapojí maximálně 30 vojáků, prošel o den dříve i horní komorou parlamentu.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je vyslání zdravotníků ,,naše povinnost a to nejlepší, co můžeme pro obranu a ochranu našich občanů udělat”. Ministr také plánuje, že v roce 2017 vyšle do Iráku tým instruktorů. Jejich úkolem má být výcvik specialistů z řad irácké armády.

Pro schválení návrhu byla zapotřebí kvalifikovaná většina 101 poslance. Všichni přítomní se vyjádřili pro. Poslankyně za ODS Jana Černochová však projevila nespokojenost se změnou původní verze návrhu. Podle jejích slov výbor pro obranu rozhodl také o tom, že s jednotkou zdravotníků vyšle Česká republika i ženisty, o čemž se původní verze návrhu nezmiňovala.

„…Dávat bianco šek do konce roku 2018 nejenom chirurgickému týmu, ale i ženistům, poté, co jsme tam poslali v létě piloty, se mi skutečně nezdá jako moudré. Vadí mi, že se s námi nehraje férová hra, přesto se počítá s naším souhlasem,” ohodnotila Černochová situaci. Zároveň upozornila, že schvalování podobných mandátů ,,balancuje na hraně ústavnosti”. S tím souhlasil i poslanec Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj je třeba vést odbornou debatu o souladu ústavy s vysíláním zahraničních misí.

Ústava ČR k vyslání ozbrojených sil do zahraničí vyžaduje souhlas nadpoloviční většiny všech poslanců a senátorů. Z právního hlediska je důležité jasně určit složení jakýchkoli pomocných sil vyslaných do zahraničí a povahu jejich mise.

 

Foto kredit: United Nations Photo/Flickr.com
Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *