Vzácní, jedineční a ohrožení. Zoo Praha zachraňuje vymírající druhy

Pražská zoologická zahrada na konci března zahájí jarní sezonu, kterou letos věnuje „vzácným a jedinečným“. Tedy méně známým ohroženým druhům, které chová, rozmnožuje a navrací do přírody. Celkem jich má v péči 192 zapsaných na Červeném seznamu, z nichž je 32 ohroženo kriticky. Patří mezi ně kůň Převalského, gibon stříbrný nebo třeba velemlok čínský.

„Rádi bychom upozornili na vzácná zvířata, kolem kterých návštěvníci většinou jen projdou a nevšimnou si jich,“ řekl ve čtvrtek 15. března na tiskové konferenci ředitel Miroslav Bobek. Už zmíněného koně Převalského se díky péči podařilo přesunout z kategorie vyhynulých druhů do ohrožených. Zoo Praha spravuje jeho plemennou knihu a odchovala už více než 230 hříbat. V blízké době se chystá převoz dalšího jedince zpět do Mongolska.

Jeden z nejohroženějších primátů na světě, gibon stříbrný, je v pražské zoo už čtyři roky a hned druhý rok se zoo dočkala mláděte. Giboni žijí převážně v lesích na ostrově Jáva, ale kvůli rozšiřování polí a plantáží přicházejí o místo k životu.

Tapír čabrakový často hyne po střetu s auty nebo se stává terčem lovců. „Odhadujeme, že v přírodě zbývá posledních dva a půl tisíce jedinců,“ říká kurátor savců Pavel Brandl. Minulý týden se tapír „Punťa“ přestěhoval k samici do zoo v Tchaj-Pej, mládě by se mělo narodit do roka a půl. Kvůli masu se zase v Číně loví velemloci, kterým v pražské zoo dokonce postavili první evropské velemlokárium. Na jejich úbytek má vliv i znečištění toků.

Některá z ohrožených zvířat se do zoo dostala jako konfiskáty zabavené pašerákům, třeba barevně výrazný chřestýšovec mangšanský nebo želva batagur tuntong, kterou v Evropě chová jedině pražská zoo.

Prvenství má i v odchovu supa mrchožravého, nejohroženějšího druhu supů v Evropě. Tři mláďata odchovala v jednom hnízdě, a navíc v pěstounské péči. Devět supů už se dokonce podařilo vrátit do přírody. „S jeho chovem jsme začali už v 90. letech, kdy ještě z hlediska ochrany přírody nikoho nezajímal,“ vysvětlil Antonín Vaidl, kurátor ptáků, „dnes máme co do počtu odchovaných mláďat nejúspěšnější chov.“

Zoo Praha otevře jarní sezonu 31. března. Návštěvníci se mohou těšit na kapelu Slza, vystoupení tuleně Melouna nebo na výstavu štírů, která potrvá až do konce května.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *