Žalobce žádá pro exhejtmana Ratha až devět let za mřížemi a propadnutí majetku

Státní zástupce Petr Jirát navrhuje pro bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha až devět let za mřížemi a propadnutí veškerého majetku, tedy trest v horní třetině trestní sazby. Stejný návrh podal v úterý 20. března i v případě manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří jsou podle žalobce hlavními strůjci kauzy manipulování s veřejnými zakázkami. Soud se korupční kauzou zabývá od roku 2013, policie podezřelé zatkla už rok předtím.

Jednání u Krajského soudu v Praze začalo námitkou obžalovaného, který obvinil z podjatosti právě Jiráta. Soudce Robert Pacovský, proti kterému Rath vystoupil stejně už dříve, ji odmítl. Soud se jí totiž zabývat nemůže a požádal ho, aby stížnost podal písemně.

Více prostoru při úterním jednání Rath nedostal. Před líčením však naznačil, čemu se bude v závěrečné řeči věnovat. „Bude se týkat chyb a nepravd, které napsal soudce Pacovský do předchozího rozsudku,“ uvedl.

Jako první pronesl závěrečnou řeč Petr Jirát. V téměř dvouhodinovém monologu tvrdě kritizoval rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Ten případ vrátil zpět k soudu krajskému kvůli údajně nezákonnému použití odposlechů. Navíc Nejvyšší soud potvrdil, že nahrávky obstojí.

Samotná žaloba se příliš nelišila od té, kterou Jirát vyslovil v létě 2015. Týkala se rekonstrukce buštěhradského zámku, budovy gymnázia v Hostivici, nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory nebo kolínské, kladenské a mladoboleslavské nemocnice. Rath a manželé Kottovi měli údajně za manipulaci se zakázkami dostat 48 milionů korun. Podle spisu převzali před zatčením provizi o deset milionů nižší.

Navrhované tresty zůstaly u většiny obžalovaných téměř stejné. Pro Ratha a Kottovy žalobce navrhl nepodmíněný trest osm až devět let ve vězení a propadnutí veškerého majetku. „U čeho jiného bychom měli takové tresty navrhovat, když ne u takové rozsáhlé korupční činnosti,“ prohlásil Jirát. Podle něj je korupce rakovinou dnešní společnosti.

„Kdyby existoval trest doživotí v Jáchymově nebo trest smrti, tak by ho pan žalobce určitě navrhl,“ reagoval Rath. Vinu odmítá a mluví o politických tlacích na své odsouzení. V roce 2015 dostal nepravomocně 8,5 roku.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/qimono

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *