Židovské muzeum uvedlo Šálek Kafky až po okraj plný humoru

Výstavu plnou humoru s židovskou tematikou představil Jiří Slíva ve středu 21. února v Galerii Roberta Guttmana v Praze. Český ilustrátor a karikaturista svou expozicí Můj šálek Kafky navázal na stejnojmennou knihu vydanou na konci minulého roku.

Akci pořádá Židovské muzeum v Praze u příležitosti výtvarníkových 71. narozenin, úvodním slovem ji zahájil jeho ředitel Leo Pavlát. Slívova výstava je pro dosavadní činnost muzea významná, jedná se totiž o první expozici s humornou tematikou. Humor karikaturista objevuje netradičně právě v knihách Franze Kafky. „V jeho dílech nacházím za tragikomickým zobrazením absurdity rozpustilého bavícího se génia,“ uvedl Jiří Slíva hlavní zdroj své inspirace. Kresby plné kafkoismů, neboli aforismů spojených s příběhy německého spisovatele, vydal na sklonku minulého roku v knize Můj šálek Kafky. Výběr z nich tvoří i základ samotné výstavy.

Slavnostním zahájením ve skromných prostorách galerie na Starém městě se veřejnosti představily kresby, barevné litografie, pastely a další Slívova výtvarná díla. Tematicky se pojí s osobnostmi Franze Kafky a Sigmunda Freuda, biblickými příběhy a židovskými motivy. Autor na ně nahlíží s neotřelým humorem, doplňuje je absurditou a ironií a na první pohled nesouvisejícími jevy. Výsledkem jsou originální a nápadité kresby, které představují známá fakta a příběhy ve zcela novém světle.

Mezi desítkami hostů si ilustrace a malby přišli prohlédnout i velvyslanci Jižní Koreje a Izraele. Expozice podpořená Magistrátem hlavního města Prahy bude přístupná do 27. ledna 2019.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Židovské muzeum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *