Zářijový NetMonitor: Seznam.cz dál vévodí českému internetu

Sedm a půl milionu reálných uživatelů z ČR a ze zahraničí otevřelo v září alespoň jednou stránky, které patří Seznamu.cz, což jej řadí v žebříčku provozovatelů na první místo z hlediska celkového počtu návštěvníků.

Kromě své domovské stránky Seznam.cz provozuje portály jako Novinky.cz, Sport.cz nebo internetovou televizi Stream.cz. Na druhém místě skončila mediální skupina Mafra, do které patří např. servery iDnes.cz či Lidovky.cz, s 6,75 mil. reálných uživatelů. V těsném závěsu následuje na třetím místě mediální dům Czech News Center s 6,68 mil. návštěvníků. Výsledky zveřejnilo Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) na pondělní čtvrtletní prezentaci výsledků projektů NetMonitor a AdMonitoring.

V počtu zhlédnutých stránek také vítězí společnost Seznam.cz, na kontě má čtyři miliardy zhlédnutí, což je suverénně nejvíc. Druhá je opět Mafra, ale rozdíl mezi ní a třetím místem, které i v tomto hodnocení obsadil Czech News Center, je výraznější než u počtu reálných uživatelů.

Žebříčku návštěvníků jednotlivých stránek dominuje rovněž server Seznam.cz, který v září navštívilo 6,55 mil. lidí. Následuje portál iDnes.cz, který přilákal 5,66 mil., a třetí Novinky.cz se 4,79 mil. čtenářů. Ve srovnání počtu zhlédnutých stránek jednotlivých serverů znovu velmi výrazně vede Seznam.cz, jenž jich v minulém měsíci dosáhl téměř 2,9 miliardy. Se zhruba osmi sty miliony zobrazení ho na druhém místě následuje iDnes.cz. Novinky.cz v tomto pořadí překonala stránka Bazoš.cz se 325 mil.

V Česku je čím dál populárnější také streamování videa online. V počtu návštěvníků videoserverů za září opět vede streamovaný obsah serveru Seznam.cz s 2,5 mil. reálných uživatelů, následovaný internetovou televizí Stream.cz na druhé příčce a třetím streamem serveru Novinky.cz. Rozdíly mezi jednotlivými místy v tomto pořadí nejsou tak výrazné, do první pětice, jež se pohybuje v rozmezí 2,2 až 2,5 mil. reálných uživatelů, se vešly ještě streamy serverů Blesk.cz a Nova.cz.

Data projektu NetMonitor ukazují, že server Seznam.cz se drží v čele žebříčků návštěvnosti dlouhodobě. Od začátku roku 2015 ho žádný jiný na tuzemském internetu nepřekonal a prvenství si udržuje i dnes, kdy přibývá uživatelů mobilních platforem, jako jsou telefony či tablety.

NetMonitor je výzkumný projekt, jehož cílem je poskytnout informace o návštěvnosti internetu a sociodemografickém profilu jeho uživatelů v ČR. Zadavatelem projektu je SPIR a realizátorem společnost Gemius.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/fancycrave1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *