Prezident Zeman bude znovu kandidovat

Prezident Miloš Zeman na páteční tiskové konferenci na Pražském hradě potvrdil, že se v příštích volbách pokusí obhájit svůj post. Funkci prezidenta vykonává rád a nechce zklamat své příznivce. Za favorita se však nepovažuje. Nehodlá se aktivně ucházet o podporu politických stran, pro nominaci chce standardním způsobem získat 50 tisíc podpisů občanů. Kandidaturu oznámil už ve čtvrtek ve Španělském sále na setkání se svými podporovateli.

Předvolební kampaň prezident nechystá, chce až do poslední chvíle plně vykonávat úřad. Za svůj volební program považuje kontinuitu výkonu funkce tak, jak tomu bylo doposud. Zavazuje se také, že nebude útočit na žádného ze svých protikandidátů, a to ani v případě, že by jeden z nich napadl jeho. Z toho důvodu se nebude účastnit žádných rozhlasových ani televizních debat. „S pokorou, která mi jinak vůbec není vlastní, vložím svůj osud do rukou občanů této země a samozřejmě že se plně podřídím jejich rozhodnutí,“ uzavřel Miloš Zeman svou páteční promluvu.

Zvažoval důvody pro i proti kandidatuře. Za ty proti označil svůj věk (72 let) a nedostatek času na odpočinek. Svůj zdravotní stav vnímá neutrálně, podle jeho slov se nezlepšil ani nezhoršil. Absolvoval řadu vyšetření, podle nichž má cukrovku a polyfunkční neuropatii. Druhé z onemocnění zapříčinilo, že má od kotníků dolů odumřelé nervy, což mu způsobuje vrávorání na nerovných površích. Jako důvody, na jejichž základě se rozhodl znovu kandidovat, uvedl podporu veřejnosti, kterou nechce zklamat, a fakt, že práci prezidenta dělá rád. Další motivací mu byla česká média. „Ale přiznávám se, že jedním z podstatných faktorů, proč jsem se rozhodl kandidovat, byla česká média. Každý jejich útok ve mně vzbudil touhu znovu kandidovat,“ poznamenal.

V závěru konference položila dotaz novinářka z ruské stanice Pátý kanál. Zmínila Zemanův vstřícný vztah k Rusku, za který je kritizován, a zajímalo ji, jaký bude jeho budoucí vztah k této zemi. Prezident v ruštině ironicky odpověděl, že je agentem Ruska, Číny, nového amerického prezidenta a Izraele. Vyjádřil také obavu, že jeho ruské promluvě zřejmě nebudou rozumět čeští novináři; do odpovědi se mu přitom vloudilo několik českých slov. Mimo jiné chce, aby skončily sankce týkající se Ruska. Vážně pak dodal, že je agentem pouze České republiky.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Michal RůžičkaMAFRA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *