V Holešovicích se vznáší vzducholoď, jen tak neodletí

Nad Centrem současného umění DOX  se od poloviny prosince loňského roku vznáší ocelovo-dřevěná stavba ve tvaru vzducholodě. Prostor, který se stane místem pro setkávání současného umění s literaturou, bude zároveň sloužit jako místo určené pro doplnění výstav v centru DOX. Jmenuje se Gulliver, podle slavného dobrodruha z příběhů Jonathana Swifta.

O stavbu a návrh se postaral uznávaný architekt Martin Rajniš, držitel Ceny za přínos architektuře v oblasti udržitelného rozvoje za rok 2014. Výstavba 42 metrů dlouhého kolosu trvala za pomoci odborníků na dřevěné stavby bezmála tři roky. Autorem konceptu je zakladatel Centra současného umění DOX Leoš Válka. Celý projekt dokládá jeho snahu o netradiční pojetí všeho, co v Centru vzniká; sám říká, že i v dnešním globalizovaném světě má cenu riskovat a dělat věci jinak.

FOTO: Vzducholoď Gulliver v centru DOX.
Vzducholoď Gulliver se vznáší nad multifunkčním centrem DOX. Foto: Šárka Hlaváčková

V Gulliverovi se budou scházet spisovatelé a básníci alespoň třikrát za měsíc. Kromě toho se ve vzducholodi budou konat literární debaty i autorská čtení. A pokud zrovna nebude probíhat žádná akce, mohou ji návštěvníci využívat k vlastnímu tvoření, meditaci nebo čtení knih, které jsou uvnitř k zapůjčení. Navštívit Gullivera je možné s obyčejnou vstupenkou do galerie DOX.

„Myšlenkou vytvořit nad moderní sklo-betonovou budovou Centra DOX jakousi „parazitní“ strukturu jsem se zabýval několik let. Zpočátku jsem snil o absurdně fascinujícím organickém tvaru, který by byl v kontrastu s existující architekturou DOXu,“ řekl na zahájení Leoš Válka.

Leoš Válka také zmínil snahu o rozrušení běžného vnímání reality, snahu o zpochybnění všeho, co lidé považují za samozřejmé. Podle něj se v lidech mění hodnoty, dnešní dobu vnímá jako zploštělou, zjednodušenou.

FOTO: Záběr ze slavnostního křtu vzducholodi Gulliver.
Záběr ze slavnostního křtu vzducholodi Gulliver. Foto: Šárka Hlaváčková

„Čím dál víc vnímám, jak se omezujeme. Ekonomicky i historicky vzato žijeme v nejlepší době za mnoho století, a přesto nejsme schopni ve větší míře využít svobody, kterou máme,“ dodal.

První možností navštívit Gullivera bylo slavnostní otevření 10. prosince 2016. Ze vzducholodi umístěné na střeše byla spuštěna kotva, která byla následně pokřtěna. O křest se postarali Azar Nafisi, íránská spisovatelka a profesorka literatury společně s Billem Shimpseym, zakladatelem organizace Art for Amnesty. Promluvili také Válka i Rajniš. Paradoxně s nejzajímavějším projevem zaujala právě spisovatelka a aktivistka z Íránu, která se snažila ke vzducholodi vzhlížet jako k uměleckému dílu, které nám evokuje létání, svobodu a volnost. Připomenout nám, Čechům, abychom nezapomínali na to, jací jsme a čím vším si náš národ prošel.

FOTO: Patrik Ouředník
Slavnostního křtu se účastnil také spisovatel a překladatel Patrik Ouředník. Foto: Šárka Hlaváčková

„Když zavřete oči, tak uvidíte, jak se vzducholoď odrazí od země a vznáší se do nebes, Alenku, jak se honí za zajícem v lese, uslyšíte smích Malého prince anebo i cinkot klíčů, který mně osobně připomíná Václava Havla a svobodu, kterou vám pomohl získat,“ pronesla při svém projevu Azar Nafisi.

Osobně považuji Gullivera za projekt, který v České republice nemá obdoby. Lidé byli odjakživa vzducholoďmi fascinování a jsou dodnes. Létání v lidech probouzí touhu po svobodě, a proto je Gulliver jejím symbolem. Centrum DOX odvádí skvělou práci, co se přípravy jednotlivých výstav týče, a věřím, že tomu bude stejně i ve vzducholodi. Například výstava Brave New World (Skvělý nový svět) se věnovala dílům od George Orwella, Aldouse Huxleyho a Raye Bradburyho, a již v té době z toho vyplývalo, že DOX chtěl zřídit prostor pro literaturu. Celá akce se mi velice líbila, proslovy jednotlivých účastníků byly opravdu silné a křest byl velmi symbolický.

En tanke om “V Holešovicích se vznáší vzducholoď, jen tak neodletí

  • 14. 3. 2017 at 8:53
    Permalink

    Supeeer! Úžasný článek, moc hezký.

    Svar

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *