Hermanův spor s Hradem o vyznamenání. Jeho strýce Bradyho ocení jiní

Jiří Brady, který přežil Terezín a Osvětim a celý život přednáší o holocaustu, nedostane Řád T. G. Masaryka. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se domnívá, že byl jeho strýc ze seznamu vyškrtnut, protože on oficiálně přijal dalajlámu. Hrad však toto tvrzení odmítá. Bradyho jméno prý na seznamu vyznamenaných vůbec nefigurovalo.

Brady prošel koncentračními tábory a podařilo se mu uprchnout z pochodu smrti. Jeho rodiče a sestra však holocaust nepřežili. V roce 1949 emigroval do Kanady, kde v 90. letech uspořádal sbírku na tiskárnu Lidových novin, a tím přispěl k obnovení demokracie v Česku.

Vyznamenání nebo dalajmáma

Za zásluhy byl nominován na státní vyznamenání. Návrh schválila Poslanecká sněmovna a předala ho prezidentu Miloši Zemanovi. Ten údajně 8. září sdělil ministru Hermanovi při setkání na slovenské ambasádě, že když se sejde s dalajlámou, bude jeho strýc ze seznamu vyškrtnut. Herman to uvedl v Událostech, komentářích ČT a dodal, že prezidentovi velice záleželo na tom, aby schůzku zrušil. Rozhovor se měl uskutečnit před třemi svědky, žádný ho ale nepotvrdil.

Ministr kultury se s tibetským duchovním vůdcem 18. října sešel, stejně jako několik dalších politiků. To vyvolalo reakci nejvyšších státních představitelů, kteří vydali prohlášení, v němž vyjádřili podporu jednotné Číně a prohlásili, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“.

Na to reagovalo 50 zákonodárců. Ti se druhý den sešli s dalajlámou v Senátu a některé vysoké školy vyvěsily na podporu tibetskou vlajku. Ve stejný den premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kontrasignoval seznam jmenovaných na státní vyznamenání. Podle jeho pozdějších slov na něm jméno Jiřího Bradyho nefigurovalo. Ministru Hermanovi přišla dva dny poté sms, ve které mu Jindřich Forejt, ředitel odboru protokolu kanceláře prezidenta republiky, oznámil, že vyznamenání jeho strýce bylo pro letošní rok odloženo. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček popřel, že by prezident v seznamu škrtal.

V neděli 23. října přiletěl Jiří Brady do Prahy. Novinářům na letišti potvrdil, že mu Hrad 12. října oznámil, že bude vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. „Já nemám vůbec pochyby, protože mi pan ředitel kanceláře volal a říkal přesně, kde to bude, v kolik hodin tam máme být, kolik lidí si mohu přivést,“ řekl v rozhovoru pro DVTV a uvedl, že mu zatím oficiálně nikdo nesdělil, že vyznamenání nedostane. Dozvěděl se to prostřednictvím médií.

Ředitel protokolu Forejt oznámil, že nebude do 28. října komentovat jakékoli jméno spojené s procedurou státního vyznamenání, a odmítl potvrdit, zda Bradymu volal či ne.

Bojkot hradního ceremoniálu

Spor o udělení vyznamenání vyvolal bojkot hradního ceremoniálu 28. října. Na Hrad se nedostaví politici KDU-ČSL, TOP 09 ani ODS. Někteří uvedli, že se sejdou na alternativní oslavě státního svátku na Staroměstském náměstí, kterou organizuje místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN).

Mluvčí Ovčáček na tiskové konferenci 25. října řekl, že státní vyznamenání není možné vynucovat jakoukoli nátlakovou kampaní a že pan Brady neobdržel žádnou písemnou informaci. „Aby dal najevo, že k neudělení vyznamenání panu Bradymu nemá politické motivy, je pan prezident připraven učinit gesto dobré vůle a zvážit ocenění pana Bradyho při vhodné příležitosti,“ dodal.

O to ovšem Jiří Brady už nestojí. „Ve středu mám dostat klíč od Prahy, olomoucká univerzita mi nabídla, že mě vyznamená. Děje se toho dost. Rozhodně je to větší ocenění,“ řekl v rozhovoru pro iHNed.cz. Uctí ho také Sněmovna na slavnostním zasedání a premiér Sobotka mu udělí medaili Karla Kramáře. Na státní svátek se Brady zúčastní oslavy na Staroměstském náměstí a v pondělí ho ocení i Brno.

 

Zdroj foto: DVTV/printscreen
Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *