Je libo „zlatou“ tretru Báry Špotákové nebo kytaru Davida Kollera?: Malý krámek v centru Prahy skýtá „bohatství“ a pomáhá lidem na vozíčku

Praha 1 – Oděvy visí na věšácích, ve výloze se vyjímají předměty s cenovkami, poličky jsou plné zboží… Na první pohled to uvnitř vypadá jako v běžném obchodě či second-handu. Podíváme-li se ale blíže, zjistíme, že fotbalový míč ve vitríně vlastnil Petr Čech, vystavené šaty oblékala Veronika Žilková a fajfka že sloužila Karlu Schwarzenbergovi. Všechny předměty jsou navíc umístěné na speciálně konstruovaných věšácích a u pultu vás přivítá prodavačka na vozíčku. „Vítejte v Hvězdném bazaru.“

V Jungmannově ulici v Praze 1 se na začátku června otevřel obchod, který u nás nemá obdoby. Spojuje v sobě charitu, bezbariérovost a atraktivitu. Sortiment, který nabízí, do něj věnovaly známé osobnosti – herci, sportovci, zpěváci, umělci… Zakoupením jakéhokoli předmětu zákazník podpoří neziskovou organizaci CZEPA, která sdružuje lidi po poranění míchy.

Na výběr jsou například pestrobarevné košile z šatníku Jaroslava Duška, blůza od Ivy Kubelkové či šaty od Lucie Váchové Křížkové. Hvězdný bazar nabízí i národní fotbalový dres podepsaný všemi reprezentanty, kytaru Davida Kollera, skleněné šachy Evy Holubové či svatební šaty Agáty Hanychové. Součástí každého předmětu je také cedulka s vlastnoručním podpisem osoby, která jej darovala.

„Prozatím do bazaru přispělo asi padesát osobností, zaměřujeme se hlavně na to, aby ty věci měly nějaký příběh. Mně osobně přijde nejzajímavější tretra Barbory Špotákové, ve které vyhrála zlatou medaili na olympiádě v Londýně. Hodně kuriózní jsou také dva kondomy, ve kterých je sperma Davida Černého,“ říká manažer Hvězdného bazaru Tomáš Miloň, který zajišťuje provoz obchodu a spolu s handicapovaným prodejcem tráví v jeho prostorách všední dny. „Prozatím sem přijde zhruba sedm až deset lidí denně, spíše jen tak pokukují a zajímají se, co tu vzniklo nového,“ podotýká.

Díky organizaci CZEPA získala zaměstnání i více peněz na péči

Jana Pitelková je jednou ze čtyř vozíčkářů-prodavačů, kteří díky Hvězdnému bazaru získali nové povolání. Bezbariérový krámek totiž slouží také jako tréninkové pracoviště pro vozíčkáře, kteří nemohou sehnat zaměstnání. „Je to pro mě nová zkušenost, nikdy jsem jako prodavačka nepracovala. Doufám, že si obchod najde své zákazníky a zároveň věřím, že se díky němu veřejnost více dozví i o aktivitách organizace CZEPA,“ říká Pitelková, kterou v patnácti letech upoutal na vozíček pád ze stromu, při němž si poranila míchu.

Usměvavá mladá dáma, která je i přes handicap plná elánu mi sděluje, že dosud pracovala ve výrobně autosoučástek a zaměstnávala ji také tvorba internetového obchodu. Práce v Hvězdném bazaru je pro Janu Pitelkovou novou výzvou. „Pocházím z Benešova, kde jsem šanci najít zaměstnání neměla absolutně žádnou. Jsem vyučená aranžérka, ale uplatnění na pracovním trhu jsem s touto profesí bohužel nenašla. Pro vozíčkáře je v naší republice nesmírně těžké najít zaměstnání,“ vysvětluje. Zároveň poznamenává, že kromě nové práce má díky členství v organizaci CZEPA například možnost vydobýt si od státu větší příspěvky na péči, kterou při svém handicapu potřebuje. „Mně i ostatním lidem na vozíčku moc pomáhají, čehož si nesmírně vážíme,“ dodává Pitelková.

Bezbariérovost obchodu byla podmínkou

Jak sděluje Tomáš Miloň, přípravy na otevření Hvězdného bazaru trvaly téměř rok. Jednou z podmínek bylo totiž vytvořit prostor, který je zcela bezbariérový. „Musel se opravit nájezd do obchodu, protože původní zástavba s bezbariérovou koncepcí nepočítala. Nutností byl také velký záchod, prostorné zkušební kabinky i několik vychytávek, které umožní vozíčkářům obchod samostatně obsluhovat,“ říká Miloň a Jana Pitelková mi názorně ukazuje vychytané věšáky na oděvy, které po stisknutí tlačítka samy sjedou dolů.

Podle manažera obchodu se zakladatelka asociace CZEPA Alena Jančíková při vytváření koncepce Hvězdného bazaru inspirovala v zahraničí, výhradně ve Velké Británii. „Běžně tam fungují second-handy, ze kterých jde část výtěžku přímo na charitu. Náš projekt má tu přidanou hodnotu, že zde osoby na vozíčku získají i zaměstnání,“ připomíná Miloň.

„Je to další krůček v možnosti přiblížení vozíčkářů mobilním lidem. Ačkoli jsou u nás za poslední roky patrné pokroky v bezbariérovosti, stále jsme ještě hodně daleko za jinými státy, třeba za Německem,“ poznamenává Pitelková a upozorňuje například na nemožnost vozíčkáře sundat si v prodejně s oblečením z vysokého stojanu tričko či kalhoty. Díky existenci Hvězdného bazaru si tak podobné každodenní problémy vozíčkářů mohou uvědomit i zákazníci, kteří žádným handicapem netrpí.

Hvězdný bazar

  • Kamenný obchod v centru Prahy (Jungmannova 7) a zároveň e-shop www.hvezdnybazar.cz
  • Platforma, kde se potkává veřejnost s lidmi s postižením
  • Prodejna slouží jako tréninkové pracoviště pro vozíčkáře
  • Sortiment obchodu tvoří věci, které poskytli známé osobnosti
  • Jejich zakoupením zákazník podpoří vozíčkáře po poranění míchy (které sdružuje organizace Česká asociace paraplegiků CZEPA)
  • Obsluhující personál tvoří lidé, kteří nemají kvůli úrazu páteře dostudované středoškolské vzdělání, a také studenti VŠ, kteří si přivydělávají na své studium
  • Je plně bezbariérový, vyzkoušet oblečení si v něm mohou také vozíčkáři, protože zkušební kabinka je prostorově velká

 

Text vyšel původně na webu Menšinová témata v médiích, který vznikl v rámci předmětu o minoritách na IKSŽ FSV UK (rok 2013).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *