No comment: Čeští a slovenští karikaturisté opět vystavují v Praze

Ve čtvrtek 1. října se uskutečnila vernisáž  5. ročníku výstavy No comment – kreslených vtipů a karikatur českých a slovenských autorů a autorek ze soutěže Novinářská cena 2014. Vernisáž zahájil Robert Basch, ředitel Nadace Open Society Fund Praha, v Galerii Langhans – Centrum Člověka v tísni v pražské Vodičkově ulici. Díla budou k vidění zdarma až do posledního října.

Plakát výstavy – karikatura z týdeníku Týždeň
Plakát výstavy – karikatura z týdeníku Týždeň

Galerie vystavuje výtvory vybraných autorů a autorek, kteří se přihlásili nebo byli přihlášeni do kategorie Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks či karikatura v soutěži Novinářská cena. Vítězem za rok 2014 se stal slovenský autor Martin Shooty Šútovec za sérii Slovensko 2014 uveřejněnou v Denníku N. Dalšími nominovanými se stali Vojtěch Velický za sérii karikatur otištěnou v časopisech Euro, Magazín Legalizace a Nový prostor a autor s pseudonymem Vhrsti za sérii EU s nadhledem uveřejněnou v internetovém magazínu jádu.

Příspěvky v této kategorii hodnotí porota složená z filmového teoretika a kritika Martina Ciela, teoretičky umění Heleny Diesingové, zakladatele a majitele revue Labyrint Joachima Dvořáka  a výtvarnice Ivany Šátekové. Porota vybere a nominuje tři díla a vyhlásí vítěze.

Tentokrát se vybíralo ze 33 karikaturistů a karikaturistek s 298 kresbami. Všechny se do Galerie Langhans nevešly, přestože se oproti loňskému roku výstava rozšířila i do suterénu galerie. Nejvíce karikovanou osobností roku 2014 se stal prezident Miloš Zeman.

„Pro kreslíře a kreslířky se 1. prosince otvírá další ročník Novinářské ceny,“ prozradila koordinátorka komunikace a soutěže Novinářská cena Lucie Laštíková na závěr zahajovacího proslovu. Soutěž s celkem jedenácti kategoriemi pořádá v Česku Nadace Open Society Fund Praha s partnery od roku 2010.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *