Komentář: Pořad o sexu patří zatím jen na internet

Česká televize nedávno poslala do iVysílání lehce kontroverzní počin, a to pořád s názvem Na záchodcích, který má mladé generaci představit témata týkající se sexuality, intimity, tělesnosti a sebepřijetí. 

Moderátorky a spoluautorky celého pořadu jsou Terézia Ferjančeková a Zuzana Kašparová, autorky velmi populárního podcastu Vyhonit ďábla. Ve svém podcastu se velmi otevřeně a odlehčeně baví o tématech, které většina společnosti stále považuje za velké tabu. Stěžejním tématem je v něm hlavně sex, dojde tak řeč třeba na vztahy na jednu noc, ženský orgasmus, anální sex, ale i velmi těžká témata, jako například znásilnění nebo obřízku.

Sex do vysílání nepustíme

Některá z těchto témat se autorky rozhodly přepracovat z podcastu do scénářové podoby, a společně s režisérkou Erikou Hníkovou je nabídnout České televizi, jako netradiční pořad o sexu pro diváky 13+. ČT jejich návrh přijala, a natáčení tak mohlo začít. 

Česká televize program Na záchodcích promuje, jako součást nové generace iVysílání, jejíž strategii představili už v prosinci. Zmiňuje, že byl celou dobu zamýšlen pouze pro internet. Co mě ovšem překvapilo je to, že se autorky podcastu v díle, ve kterém posluchačům podcastu představovaly svůj nový pořad na ČT zmínily, že se celou dobu domnívaly, že pořad půjde klasicky do vysílání a byly překvapeny ze skutečnosti, že zůstane pouze na iVysílání. Kde je ovšem pravda? 

Zatím se můžeme pouze domýšlet, zda pořad Česká televize od samého začátku plánovala přímo na iVysílání, a autorkám to pouze zapomněla oznámit. Anebo, že tento počin přišel editorům v ČT příliš kontroverzní, což zjistili až po sestříhání všech dílů, a proto se rozhodli jej nakonec ponechat pouze pro internetové diváky. Sama režisérka pořadu na novinářské projekci uvedla, že je to na Českou televizi docela odvážný pořad, a je velmi ráda, že do toho ČT šla, takže by mi teoreticky obě možnosti i oba postupy distribuce pořadu dávaly smysl.

Pokud se ČT chtěla už od začátku soustředit na mladší diváku, u kterých má zjištěno, že je spíše osloví na internetu, tak z jejich strany dává smysl soustředit se v rámci sdílení pořadu pouze na tento online kanál. Na druhou stranu, pokud by pořad zařadili přímo do vysílání, tak mohou zajisté oslovit mnohem širší skupinu diváků. Pořad by se tak mohl dostat například i k učitelům či k rodičům, kteří třeba tolik nesledují sociální sítě ani online pořady, a kteří by jej, po shlédnutí v televizi, mohli šířit dále, třeba svým žákům nebo rovnou potomkům. 

Důležité je, aby ČT hlavně zůstala ke svým divákům transparentní, a pokud jejím důvodem pro nezařazení do vysílání byla přílišná kontroverze pořadu, tak není nic jednoduššího než to říct. Podobný postoj by veřejnoprávní médium nemělo skrývat, ba naopak mělo by vysvětlovat důvod takového rozhodnutí. 

Je to teda zábavný nebo vzdělávací pořad?

V rámci uvedení na České televizi je pořad Na záchodcích prezentován jako zábavný pořad o sexu pro ty, kteří s touto sférou života teprve začínají. Nebyla bych si zde tolik jistá označením zábavný pořad, obávám se, že tady měli autoři tiskové zprávy a propagačních materiálů zvolit k pořadu lepší popis. 

Pokud je cílem pořadu sexuální osvěta, která má v určité míře pomoci se zanedbávanou sexuální výchovou ve školách, tak rozhodně nejde pouze o zábavný pořad. Témata jako strach z prvního sexu nebo ochrana před nechtěným početím či sexuálně přenosnými chorobami nejsou rozhodně žádná sranda. Určitě mohou být podaná odlehčenou a volnější formou, což seriál přesně chce, ale obsahem zůstává vzdělávací.

I z tohoto důvodu bych se z pozice ČT nebála takový pořad zařadit do vysílání, nemyslím si, že by byl problém si pořad obsahově obhájit a pokud jde o nějaké vulgární výrazy, tak ty je možné vždycky “vypípat”. 

Nebojte se odvážnějších témat

Sexuální výchova na českých školách je stále velmi zanedbané téma, v rámci hodin občanské výchovy ho učitelé buď úplně přejdou nebo jen lehce nastíní, rozhodně není pokrytí těchto otázek dostačující. Dospívajícím žákům je navíc trapné se před spolužáky na cokoliv ptát, takže jejich nevyřešené otázky zůstávají i nadále nevyřešenými. Pořady podobného typu mají potenciál mladší generaci, ještě předtím než začne svůj sexuální život, vysvětlit možné nástrahy s tím spojené, a představit bezpečné možnosti, jak k intimním vztahům mohou přistupovat. 

Nicméně asi to vypadá, že bavit se o sexu ve vysílání veřejnoprávní televizi zatím není přijatelné. Můžeme jen doufat, že se tato pomyslná hranice brzy posune, a že do vysílání budou brzy vpuštěny i podobně kontroverzní, ale velmi důležitá témata, která zajímají dnešní mladou generaci. 

Foto: Autorky podcastu Vyhonit ďábla, nyní jako moderátorky ve svém pořadu Na záchodcích I Foto: Mikuláš Křepelka, Česká televize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *