Při oslavách 17. listopadu zazní nová hymna a odejde zpráva do budoucnosti

S podporou pražského magistrátu se letos opět uskuteční oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Organizátoři se kvůli bezpečnosti občanů rozhodli propojit akce v ulicích s online přenosy. Kromě klasických pietních aktů, koncertů či debat připravují proletošní ročník také novinky, například Zprávu pro budoucnost. 

„Tradiční oslavy na Národní třídě připomínají hodnoty a principy svobody a demokracie,“ popisuje Jan Hlaváček, ředitel akce Korzo Národní. Organizátoři se při přípravách zaměřovali na cíl vrátit akce do ulic, aniž by jakkoliv ohrozili účastníky. Proto bude část oslav galerijního charakteru.

Středobodem oslav bude pietní místo na Národní třídě, kam budou mít občané možnost položit svíčky. Po vzoru loňského roku se také zachovala online pieta a zabarvení významných budov trikolorou a v symbolickém čase 17 hodin a 11 minut se rádiovým éterem rozezní Modlitba pro Martu. Vzpomínat se bude také před Hlávkovou kolejí, studentský průvod projde do ulice Žitná, na Václavském náměstí zase zazní koncert. Součástí oslav je také program na Albertově, kde organizace Youth, Speak up! uvede novou československou hymnu k oslavám 17. listopadu. Další novinkou je Zpráva pro budoucnost. Od půlnoci 17.11. může každý poslat na číslo 720 011 017 osobní vzkaz a napsat, co by chtěl udělat pro společnost. Zpráva přijde zpět 17. listopadu 2022.

„Za svobodu je třeba bojovat i jinými způsoby, než jak v roce 1989,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který apeluje na občany, aby při oslavách dodržovali všechna bezpečnostní opatření. Hlaváček mezi ně řadí dodržování rozestupů, nošení roušek, dezinfikování rukou a hlavně respekt k ostatním. Proto se navýší počty pořadatelů v ulicích a ve vnitřních prostorách se zajistí kontrola bezinfekčnosti a počtu návštěvníků dle kapacity.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Dikyzemuze.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *