Dokument Svědectví odhaluje drsnou pravdu o živočišném průmyslu

Žalostné životní podmínky, kruté zacházení, strádání od narození až po smrt. To vše zachycuje český dokument Svědectví o živoření zvířat nejen ve velkochovech, který měl premiéru 1. listopadu v pražském kině Bio Oko. Záběry pořízené tajnou kamerou více než ze stovky chovných hal a malochovů odkrývají pravdu, která měla zůstat skryta, jak zní podtitul filmu. Po skončení promítání se konala debata s tvůrci. V jejich doprovodu se uskuteční i další projekce po celé republice naplánované na listopad.

133 minut sledují diváci tvrdou realitu života mnoha druhů hospodářských zvířat: slepic, krůt, kachen, krav, prasat nebo ryb. Seznamují se s procedurou inseminace, vypalováním rohů, kastrací, odebíráním mláďat od matky a krutým zacházením chovatelů. Ti provádí zákroky bez anestezie, slabší kusy necitlivě likvidují ranami o podlahu a za pomoci násilí dopravují zvířata na jatka. Dokument dále ukazuje specifika života na extrémně malém prostoru bez dostatku podnětů a z toho pramenící frustraci transformovanou na kanibalismus, nebo neuspokojivé hygienické podmínky způsobující zvířatům vážné zdravotní problémy. K tajně pořízeným záběrům se tvůrci odmítli vyjádřit.

Za snímkem stojí režisér Petr Vachler, jehož hlas diváky šokujícími odhaleními provází, a aktivistická organizace Zvířata nejíme. Projekt se snaží o osvětu a má apelativní charakter, což svými slovy Vachler stvrdil: „Nedělejme ze svých žaludků hřbitovy. (…) Děkuji všem, kdo uvažujete nad tím přestat jíst maso, dokument ukázal, že má smysl.“ Ve filmu mluví bývalí zaměstnanci v živočišném průmyslu nebo právníci manželé Plickovi, kteří upozorňují na nedostatečnou právní ochranu proti týrání hospodářských zvířat.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Facebook filmu Svědectví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *