Třicet let a tisíc čísel. Unikát, jenž předstihl dobu, slaví jubileum

Dnes je to tak snadné, tak samozřejmé zjistit na pár dotyků nebo kliknutí, co se děje třeba na druhé polokouli. Svět a aktuální informace z něj se smrskly do mobilního telefonu v kapse. Ovšem ještě o roky dřív, než vnikly dnes zavedené a sledované značky online zpravodajství iDnes.cz, Novinky.cz či Aktuálně.cz, se z Československa rozletěla do světa Carolina, první elektronické periodikum v zemi. Je tomu přesně třicet let, shodou okolností vychází tisící číslo tohoto zpravodajského servisu, který připravují studenti žurnalistiky na Fakultě sociálních věd. Proto toto jubilejní vydání připomene výjimečnost Caroliny.

„Na poměrně dlouhou dobu se stala významným informačním zdrojem pro celou řadu uživatelů, zejména čtenářů pobývajících či žijících v zahraničí, a pro tehdejší studenty oboru žurnalistika prvním opravdovým simulátorem reálné novinářské práce. Museli v daném čase vyrobit potřebné zprávy, uspořádat vydání a odbavit je. Co víc, dostávali reálnou zpětnou vazbu od skutečných čtenářů. To byl pokrok ve výuce novinářství do té doby u nás nevídaný,“ vzpomíná Jan Jirák, tehdy vedoucí Katedry cizích jazyků, jenž se podílel na vydávání anglické verze.

Přitom internet do Československa dorazil až rok po jejím vzniku, původně se distribuovala akademickou sítí EARN. U zrodu Caroliny stál v roce 1991 sociolog Václav Trojan, který tehdy na fakultě budoval počítačovou síť a chtěl využít nových médií při přípravě budoucích novinářů.

Po celých třicet let se unikátní projekt pojí především se jménem Ludmily Trunečkové, spoluzakladatelky a dlouholeté editorky jednotlivých vydání, která se studenty prvních ročníků připravuje v rámci předmětu Žurnalistická tvorba. Za tři dekády Caroliny kolem ní a také jejím přičiněním vyrostla řada předních českých novinářů či respektovaných mediálních odborníků.

„Paní doktorka Trunečková je pro mě jedním ze základních stavebních kamenů katedry žurnalistiky,“ říká děkanka Fakulty sociálních věd Alice Němcová Tejkalová. „Poprvé jsem se s ní potkala před 22 lety u ústních přijímacích zkoušek. V prváku na bakaláři jsem si sice vybrala Fleš, ale přesto jsme se pak s paní doktorkou Trunečkovou příležitostně potkávaly dál a byla to vždy milá setkání. Teď už je 16 let mojí kolegyní a pokaždé mě těší, když máme možnost prohodit spolu pár slov, ať už o práci, nebo soukromí.“

Právě Ludmile Trunečkové a Carolině, kterou zakládala a jíž je dlouhá léta duší, těmto dvěma výjimečným dámám, patří toto jubilejní vydání. Vychází přesně po třiceti letech, první číslo se datuje do 1. listopadu 1991, o několik dnů dříve vzniklo ještě nulté. Ve vzpomínkách pamětníků se vrací k úplným začátkům periodika, připomíná také jeho anglickou verzi, která svého času zdůraznila přínos a dosah. A osobní postřehy připojují i další spolupracovníci či studenti a někdejší autoři Caroliny, dnes významné novinářské osobnosti.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Bakalářská práce: Carolina
Autor: Pavel Beneš
Rok vzniku: 1996

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *