Koalice Spolu a PirSTAN se dohodly na programu a ministerstvech

Budoucí vládní koalice Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými se v úterý 2. listopadu shodla na společném programovém prohlášení. Následně budou dokument schvalovat jednotlivé strany a v pondělí 8. listopadu by se měl podepsat. Známé už je také rozdělení ministerstev. Jména ministrů dle předsedy ODS a kandidáta na premiéra Petra Fialy koalice neřešila.

Vláda bude mít 17 ministerských postů, oproti nynějším 13. Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) si jako silnější uskupení vyjednala 10 ministrů. Připadnou jí ministerstva financí, obrany, práce a sociálních věcí, dopravy, zdravotnictví, zemědělství, životního prostředí, kultury, spravedlnosti a přibude ministr pro vědu a výzkum.

Koalice PirSTAN obsadí ministerstva vnitra, průmyslu, školství a zahraničí, také ministerstvo pro místní rozvoj a digitalizaci a bude mít i nově definovaného ministra pro legislativu a ministra pro EU. Noví ministři budou tzv. bez portfeje. To znamená, že nebudou mít pod sebou ministerstva. To se týká ministrů pro vědu a výzkum, legislativu a pro evropské záležitosti. Tyto pozice už v minulosti existovaly. „Chci zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady, žádná nová ministerstva, ale pro lepší koordinaci některých činností jsme se rozhodli pověřit některé členy vlády konkrétními úkoly,“ řekl na tiskové konferenci po jednání Fiala.

Prezident Miloš Zeman skrze kancléře Vratislava Mynáře vzkázal, že se těší na schůzku s Fialou po přeložení z jednotky intenzivní péče na běžný pokoj.

Koalice deklarovaly, že nebudou zvyšovat daně a budou snižovat schodek státního rozpočtu o desítky miliard ročně.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Wikipedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *