Státní dluh v prvním čtvrtletí stoupl o 109,6 miliardy korun

Státní dluh v letošním prvním čtvrtletí stoupl o 109,6 miliardy na 1,732 bilionu korun. Každý Čech hypoteticky dluží zhruba 162 600 korun. Za nárůstem stojí snaha získat peníze za výhodných podmínek na plánované splátky státních dluhopisů v dubnu a červenci. 

„Samotné zvýšení nominální výše v prvním čtvrtletí je běžným jevem, který je způsoben časovým nesouladem emisní činnosti a splátek státních dluhopisů v průběhu roku a nijak nevypovídá o trendu zadlužování země. Ministerstvo financí jako každý rok průběžně reaguje na situaci na finančních trzích a společně s efektivním řízením státního dluhu a disponibilní likvidity státní pokladny celková míra zadlužení dlouhodobě klesá,“ uvedl v tiskové zprávě MF z 18. dubna ředitel odboru Řízení státního dluhu a finančního majetku Petr Pavelek. Z dlouhodobého hlediska podle něj zadlužení země klesá.

Ministerstvo v prvním čtvrtletí také uskutečnilo historicky první aukci státního dluhopisu vydaného v eurech. Podle agenturní zprávy už prodalo dluhopisy za 450 milionů eur a jejich průměrný výnos je záporný. To zjednodušeně znamená, že investoři platí státu za to, že mu půjčili peníze.

Státní dluh zahrnuje celkové zadlužení vlády, krajů a obcí, mimorozpočtových fondů a fondů sociálního zabezpečení. Vzniká kumulací schodků veřejných rozpočtů, především státního rozpočtu, v jednotlivých letech. Vláda si většinu chybějících peněz obvykle půjčuje emisním financováním, vydáváním dluhopisů a dalších cenných papírů.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *