Benefiční koncert Jarní hvězdy České filharmonie II vybral necelé dva miliony korun

V pražském Rudolfinu se i přes stále trvající covidovou krizi uskutečnil druhý večer ze série Jarní hvězdy České filharmonie. Oproti prvnímu získal čtvrteční koncert také benefiční status, a to v rámci zahájení sbírky na psychoterapeutickou pomoc zdravotníkům, na něž už přes rok doléhá koronavirová pandemie. Živý přenos divákům 25. března poskytla ČT Art, večerem s přísnými bezpečnostními opatřeními provázel Marek Eben. Spolu s orchestrem vystoupil i jeho šéfdirigent Semjon Byčkov.

Koncert trval přes 90 minut, tematicky se věnoval převážně Ludwigu van Beethovenovi. Jako první diváci uslyšeli předehru Coriolan, druhá polovina večera patřila jeho Eroice. Výjimku představoval mezičlánek Koncert pro housle a orchestr Maxe Brocha, při němž zazářil hostující dánský sólista Nikolaj Szeps-Znaider.

Jedinečnost druhého večera hvězd spočívala i v jeho benefiční podobě. Veřejná sbírka, spuštěná ve spolupráci s nadací VIA, po jeho skončení obsahovala 1,9 milionu korun. Ty se využijí na školení psychoterapeutů a peer pracovníků záchranných a zdravotnických složek v oblasti krizové intervence, tedy poskytnutí terapeutické pomoci a psychologické podpory zdravotníkům, extrémně zatíženým bojem s covidem-19. Potřebnost vyškolených pracovníků potvrdil během pauzy i garant Systému psychosociální intervenční služby ČR Lukáš Humpl, podle něhož právě peer pracovníci využili intervence ve stovkách případů.Energický dirigent Byčkov následně všem zdravotníkům poděkoval za léčení těla s emotivním příslibem léčení duše při poslechu Eroicy.

Respirátory zahalení smyčcoví muzikanti a následně celý orchestr sklidili v závěru potlesk z reproduktorů. Třetí večer Jarních hvězd ČF se uskuteční 14. dubna s gruzínskou houslistkou Lisou Batiashvili.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *