Když nemůžeš, tak přidej. Vychází komiks o Zátopkovi

Na pulty knihkupectví se dostává příběh o české sportovní legendě Emilu Zátopkovi. Dílo s názvem Zátopek … když nemůžeš, tak přidej! vzniklo na základě nepoužitého scénáře k filmu, jehož autorem je spisovatel Jan Novák. Výtvarník Jaromír Švejdík následně přijal nabídku na vytvoření komiksové knihy, na jejíž finální podobě se podíleli oba autoři.

Publikace se snaží přiblížit život čtyřnásobného olympijského vítěze čtenářům, kteří jeho úspěchy už nezažili, i těm, kteří při čtení budou nostalgicky vzpomínat. Autoři si vybrali ze Zátopkova života, jak vyhrál maraton, který předtím nikdy neběžel, a také to, jak se zastal běžce Stanislava Jungwirtha, kterému komunistická moc chtěla zabránit v účasti na olympijských hrách. „Zátopek řekl, že bez Jungwirtha, jehož otce režim z politických důvodů věznil a středotraťař měl zůstat doma, na olympijské hry do Helsinek 1952 nepoletí. Dva dny stávkoval a kamarádovu účast na olympiádě vydupal,“ uvádí Jan Novák na serveru iDnes.cz.

Komiksový tvůrce Jaromír Švejdík, který je znám pod pseudonymem Jaromír 99 a také svou prací na grafickém románu Alois Nebel, se snažil v díle evokovat dobu 50. let minulého století. Toho docílil tak, že ke kontrastu černé a bílé, který běžně používá, přidal i cihlově rudou. „Zaujaly mne odstíny typické pro propagandistické plakáty těch let,“ říká Švejdík na webu České televize. Pro Jana Nováka znamenal příběh o Zátopkovi debut na poli komiksu, k čemuž ho neplánovaně dovedlo, že se nerealizoval film podle jeho scénáře. „Nic se nedělo, tak mě napadlo, že scénář se dost podobá komiksovému libretu. Filmový scénář a libreto se totiž dají zaměnit, navíc komiks může obsahovat postřehy, zajímavosti či anekdoty, které by se do filmu dát nedaly,“ dodává na iDnes.cz.

Komiks společně připravila nakladatelství Argo a Paseka. Emilu Zátopkovi, který vytvořil celkem třináct světových rekordů, se věnuje i výstava v pražské Art & Event Gallery. K vidění jsou zde velkoformátové komiksové kresby Jaromíra 99 doplněné o jeho předchozí tvorbu. Stejně jako komiksu jí vévodí motto Emila Zátopka Když nemůžeš, tak přidej!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *