Berbrova éra je u konce, policie ho viní z korupce a zpronevěry

Českým fotbalem otřásá skandál a sahá až do nejvyšších pater. Policie zadržela místopředsedu Fotbalové asociace Romana Berbra a vyšetřuje ho pro údajnou korupci a zpronevěru. Berbr na post ve vedení rezignoval, totéž učinila i jeho manželka Dagmar Damková. Výkonný výbor následně odvolal z čela komise rozhodčích Jozefa Chovance.

Aféra plní nejen sportovní rubriky už od 16. října, kdy policisté zasahovali v budově asociace na Strahově a na několika dalších místech v zemi. Obvinili celkem dvacet osob, čtyři z nich, včetně Berbra, poslal soud do vazby. Dalšími jsou sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník. „My všichni, co ve fotbale působíme, jsme dopustili tuto situaci. Ať už chybou nebo pohodlností, abychom si nepopálili prsty, nebo kvůli nedostatku vlastní síly,“ citovala ČTK předsedu asociace Martina Malíka. Sám dokonce zvažoval rezignaci. „Domnívám se, že by bylo svým způsobem zbabělé teď říct, že odcházíme. Myslím si, že bychom to měli být my, kdo podnikne kroky pro obnovení důvěry v český fotbal.“

Obvinění souvisí především se zápasy Vyšehradu v ročníku 2018/19, kdy usiloval o postup do druhé ligy. Klub si měl úspěch pojistit až statisícovými úplatky, jak napsaly SeznamZprávy.cz. Podle webu Lidovky.cz navíc Berbr údajně zpronevěřil 850 tisíc korun, o něž měl připravit Plzeňský fotbalový svaz falešnými fakturami.

Nečekané události s sebou podle některých sportovních osobností nesou především šanci na změnu k lepšímu. Že však k opravdovému uzdravení českého fotbalu vede ještě dlouhá cesta, ve vysílání České televize popsal Jaromír Bosák: „Vyřízli jsme rakovinový nádor, což Roman Berbr v českém fotbale rozhodně byl, ale těch metastáz je po těle fotbalu opravdu hodně a nedají se odstranit ze dne na den.“

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *