Summit EU: hrozba tvrdého brexitu a spolupráce v boji s pandemií

Evropští lídři se ve čtvrtek 15. a v pátek 16. října sešli v Bruselu, aby diskutovali o epidemické situaci, jednáních s Velkou Británií, klimatu a vztazích s Afrikou.

Londýn původně označil summit za mezní termín uzavření dohody o vztazích unie se Spojeným královstvím, nyní je ovšem jasné, že jednání budou i nadále pokračovat. Jako stále pravděpodobnější se jeví možnost takzvaného tvrdého brexitu, tedy neuzavření dohody. „EU stále doufá v dohodu, ne však za každou cenu,“ uvedla na Twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a dodala, že příští týden dorazí do Londýna unijní vyjednávací tým, aby „zintenzivnil rozhovory“.

Vrcholní evropští politici se v Bruselu dohodli na užší spolupráci v boji s koronavirovou pandemií. Na návrh německé kancléřky Angely Merkelové se budou zástupci členských států scházet při pravidelných videokonferencích, kde budou koordinovat svůj postup. Zásadní novinkou je také rozhodnutí o vzájemném uznávání testů na covid-19 napříč celou unií. Národní státy se nicméně nehodlají vzdát kontroly nad svými protiepidemickými opatřeními.

Evropská rada jednala také o klimatu a shodla se, že je třeba v nastupující dekádě zintenzivnit snahy členských států, aby unie dosáhla vytyčených cílů. Mezi ty patří zejména redukce emisí oxidu uhličitého o 55 % do roku 2030.

Šéfové evropských exekutiv se dále zabývali zahraniční politikou. Debatovalo se především o Africe, kterou Evropská rada označila za „největšího obchodního a investičního partnera EU“.

Českou republiku na summitu reprezentoval předseda vlády Andrej Babiš. Ten zastupoval i polského premiéra Mateusze Morawieckého, který do Bruselu nedorazil, protože přišel do styku s osobou pozitivně testovanou na koronavirus. Ze stejného důvodu musela jednání předčasně opustit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *