Zahraniční obchod České republiky se od ledna do srpna propadl zhruba o 10 %

Zahraniční obchod České republiky zaznamenal od ledna do konce srpna přibližně desetiprocentní úpadek. Meziročně se snížil vývoz o 11 % a dovoz o 9,7 %. Nejvíce zasaženým odvětvím ekonomiky z důvodu pandemie covid-19 byl automobilový průmysl, který omezení vývozu nejvýrazněji zasáhlo v dubnu, kdy export činil pouze 18 mld. Kč. To je téměř pětkrát méně než ve stejném měsíci minulého roku. Naopak se výrazně dařilo dovozu farmaceutických výrobků, a to zejména kvůli zvýšené poptávce po volně prodejném léčivu. Na tiskové konferenci ve čtvrtek 15. října to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

„K nejvyšším meziročním poklesům došlo v dubnu a květnu na straně vývozu. V důsledku omezení části výroby klesl vývoz v dubnu o 38 %, v květnu o 28,9 %. Poklesy hodnoty dovozu zboží byly pak o 26,4 %, respektive o 23,2 %,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček. Bilance mezi exportem a importem se od června meziročně stabilizovala, a to zejména kvůli obnovení výroby a obchodu s motorovými vozidly a nižší poptávce zboží ze zahraničí. Bilanci také vyvažoval nízký dovoz ropy a zemního plynu, když na jaře hodnoty klesly pod dlouholeté minimum.

Eminentní byly i ztráty s českým nejvýznamnějším ekonomickým partnerem Německem. Úbytek na obou stranách dosahoval přes 80 mld. Kč. Zajímavý údaj vykazuje import z Číny, který stoupl téměř o 30 mld. Kč proti sledovanému období minulého roku. Naopak vývoz do této země se mírně snížil.

Pandemie covid-19 nečekaně zasáhla hospodářství mnoha omezeními, a to zejména od března do května, kdy bylo mnoho firem nuceno ukončit či dočasně omezit výrobu.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *