Česká republika se loučí se zpěvákem Karlem Gottem

Veřejnost bude moci uctít Gottovu památku tento pátek od 8:00 až do 22:00 v paláci Žofín na Slovanském ostrově. Na pražské Bertramce, kde zpěvák žil, se lidé loučí již nyní. Z prostoru před vilou se stalo pietní místo zaplněné svíčkami, květinami, vzkazy a dalšími symbolickými předměty. Vzhledem k jejich velikému množství je ulice neprůjezdná. Pohřeb se státními poctami a zádušní mše ve svatovítské katedrále na Pražském hradě se uskuteční tuto sobotu od 11 hodin pouze pro pozvané hosty. Vláda vyhlásila na den pohřbu státní smutek.

Ke Gottově smrti, zemřel 1. října ve věku 80 let, se vyjádřily mnohé osobnosti. „Nesmírně zarmucující zpráva pro celou naši zemi. Karel Gott byl skutečný Umělec, který se rozdával druhým. To je vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem,“ uvedl prezident Miloš Zeman. V pondělním rozhovoru pro Frekvenci 1 také oznámil, že Gottovi příští rok udělí Řád bílého lva první třídy. Na svém Twitteru reagoval i premiér Andrej Babiš: „Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. (…) Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct.“ Zpěvák Štefan Margita, který s Gottem spolupracoval, ho označil za úžasného profíka: „Byl vždy pozitivní, nikdy nepomlouval.“ Pohřbu se zúčastní také ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Spojoval nás i v dobách, kdy to tady nebylo jednoduché. (…) On svým vlídným smiřovacím tónem charakterizoval naši zem v zahraničí. Proto si zaslouží největší pocty,“ řekl na tiskové konferenci.

Zpráva o Gottově smrti vyvolala mimořádný ohlas. Smršť textů, obrazů a zvuků dopadla podle www.louc.cz na českého mediálního konzumenta silou hurikánu Dorian na Bahamách a veřejnoprávní zpravodajský kanál ČT24, který zařadil speciální vysílání, byl ve středu 2. října až do pěti hodin odpoledne nejsledovanější televizní stanicí v Česku. Mladá fronta Dnes věnovala 3. října nejslavnějšímu českému zpěvákovi populární hudby nejen titulní stranu, jako ostatní deníky, ale i všech 16 stran celostátního vydání. Gott se stal také hlavním tématem internetového, rozhlasového a televizního zpravodajství. Reagovala také zahraniční média. O Gottově úmrtí psaly The New York Times a The Washington Post, v Německu, kde měl Sinatra Východu mnoho fanoušků, zpráva o jeho skonu dominovala.

S Gottem se lidé loučí i na sociálních sítích. Mezi reakcemi, kterými se uživatelé vyjadřují, se často vyskytuje písmeno F. Výraz pochází z videohry Call of Duty: Advanced Warfare. Při scéně, kde se hlavní postava účastní pohřbu svého přítele, je hráči dán pokyn, aby „zmáčknul klávesu F pro vyjádření respektu“. Scénou se inspirovala internetová kultura, která komentářem F reaguje na negativní či tragické události.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *