Čtyřlístek slaví padesátku. Dostal knihu a vyhlíží i večerníček

Bobík, Fifinka, Myšpulín a Pinďa provázeli dětství několika generací Čechů. A i když by jim málokdo tipoval tak vysoký věk, završili už rovných padesát let. Ke kulatým narozeninám se zvířecí parta dočkala výroční knihy Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách. Čtenáři ji mohli poprvé spatřit ve čtvrtek 21. listopadu v Paláci knih Luxor na pražském Václavském náměstí, kde ji coby kmotr pokřtil zpěvák Matěj Rupert, sám velký příznivec čtyř hrdinů.

Hlavní z autorů Pavel Kořínek příběh sestavoval přibližně dva roky. „Musím říct, že to vznikalo dlouze a bolavě, ale nakonec se to snad podařilo. Je to takový pokus odvyprávět půlstoletí se Čtyřlístkem. Snažili jsme se, aby kniha reprezentovala vše, co se za padesát let stalo, nebo například aby připomněla opomenuté příběhy a postavy,“ popisuje Kořínek, mimo jiné odborník na československý komiks. Součástí knihy jsou i speciální přílohy. „Kromě pohlednic a krásného plakátu tam máme například faksimile prvního čísla nebo grafický list podepsaný otcem kreseb Jaroslavem Němečkem,“ dodává.

Úspěch fenomenálního komiksu, jehož nejnovější díl má na obálce číslo 680, má hned několik důvodů. „Jsou to určitě dobře vymyšlené postavy, příběhy, které zaujmou, a v neposlední řadě i ta velká mezigenerační tradice,“ uvádí Němeček.

Čtveřice z Třeskoprsk se dokonce možná dočká i kresleného večerníčku, o kterém se už jedná s Českou televizí. „V neposlední řadě bych chtěl ještě upozornit na brzké znovuotevření Muzea Čtyřlístku v Doksech, které se letos stěhuje z knihovny do větších prostor tamního zámku a na jehož obnovení se moc těšíme,“ doplňuje Němeček.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *