Albertov letos patřil studentům

Albertov je každoročně jedním ze stěžejních dějišť oslav 17. listopadu. Letos sem přišli uctít památku Dne boje za svobodu a demokracii především studenti a představitelé akademické obce. Během programu promluvili jak rektoři, tak zástupci studentů, ale například i polistopadový premiér a dnes docent Právnické fakulty UK Petr Pithart. Řečníci hovořili o událostech před 77 a 27 lety, nejvíce však svá slova směřovali k současnému dění ve společnosti a politice. Organizace akce se zhostili studentská část Akademického senátu UK, studenti a studentské spolky.

Hned na začátku připomněl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima loňské setkání na Albertově, které zorganizovali příznivci prezidenta Miloše Zemana a odpůrci muslimských imigrantů v čele s Martinem Konvičkou. „V letošním roce jsme nic podobného nepřipustili, naše setkání jsme zaregistrovali jako první, a proto tu dnes společně můžeme svobodně stát a jsem tomu tak velmi rád. Jednota a solidarita akademické obce je totiž tím, co mě těší a naplňuje uspokojením,“ řekl Zima.

Všichni řečníci vyzdvihli význam univerzit a jejich studentů, kteří se v minulosti stali hybateli zásadních událostí roků 1939 a 1989. Podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka je to dáno tím, že univerzitní půda je již od svého počátku centrem svobodomyslnosti, a doufá, že tuto svoji úlohu bude plnit i v současnosti.

„Dnes jsem vás nepřišel burcovat. Přišel jsem vám říct jen to, že vám věřím. Pokud by bylo potřeba se vyburcovat, dokázali byste to sami,“ vzkázal přítomným Petr Pithart. Ve svém projevu kritizoval nepřímo Andreje Babiše, předsedu ANO. Firma se prý od politické strany liší tím, že se v ní doopravdy nehlasuje. Kritizoval také vládní politiky za zahraniční směřování ČR nebo neochotu Čechů respektovat pravidla a jejich snahu neustále hledat cestu, jak ošidit stát, instituci či obchodního partnera. Mluvil i o důležitosti nadcházejících sněmovních voleb a o důležitosti aktivní občanské společnosti: „Politické strany bez inspirací a tlaku občanské společnosti tápou a bloudí, hubnou na pouhé aparáty, ale neztrácejí moc. Vaše rojení v poslední letech ukazuje, že občanská společnost posiluje.“

Za studenty promluvili místopředsedkyně Studentské komory Rady vysokých škol Barbora Stuhlová, která vyjádřila radost nad tím, že Albertov opět patří studentům, a Lukáš Kostínek z UK. Ten po všech projevech přečetl manifest organizátorů akce, pod nějž se mohli následně zájemci podepisovat.

Po 13. hodině vystřídala projevy diskuse na téma Mladí a budoucnost. Uspořádal ji studentský projekt Názorování. Jako hosty přizval dokumentaristku Petru Nesvačilovou, středoškolského aktivistu z Prostějova Jakuba Čecha, vítězku 1. ročníku Hledá se LEADr. Anetu Sklenářovou a redaktora Lidových novin Kristiána Léko.

Od 15 hodin až do večera pak vystupovaly různé studentské kapely. Souběžně s programem na pódiu se konala diskuse v Menze Albertov. Debatovat přišli například signatář Charty 77 Daniel Kroupa, novináři Jindřich Šídlo a Erik Tabery nebo politoložka Vladimíra Dvořáková.

Během celého svátečního dne bylo možno se zastavit u stánků, kde se prezentovaly jednotlivé studentské spolky a nabízely lidem občerstvení.

 

Foto kredit: wikipedia.org
Článek vyšel v Carolině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *