Nejasnosti okolo brexitu přetrvávají, shodují se čeští experti

Odchod Spojeného království z Evropské unie vzbuzuje nejasnosti na obou stranách Lamanšského průlivu. Britští zákonodárci opakovaně odmítli dohodu, kterou v Bruselu vyjednala premiérka Theresa Mayová. Přesto se staví odmítavě k alternativám, mezi něž patří i odchod bez dohody. Brexit oficiálně připadá na 29. března. Ve hře je ale stále více scénářů. O nich v pondělí 18. března v Malostranské besedě hovořili ekonom Tomáš Prouza, komentátor Ondřej Houska a Jan Váška z Katedry evropských studií Univerzity Karlovy. Debatou provázela novinářka Veronika Sedláčková.

Všichni tři řečníci se na úvod shodli, že k brexitu dojde, ale v pozdějším termínu. O dva dny později, tedy 20. března, Mayová skutečně požádala Brusel o odklad na 30. června. „Brexit bez dohody je stále možný. Stačí, když se na Evropské radě jedna členská země rozhodne postavit na hlavu,“ poznamenal Váška v souvislosti s tím, že pro schválení odkladu musí zvednout ruku všech 27 členských zemí EU. Evropská rada se schází 21. března.

Z Bruselu se však ozývají hlasy, které přístup Britů kritizují. „Prosím, pomozte mi. Vidíte, co se u nás děje,“ glosoval Prouza taktiku Mayové vyvolat v Bruselu lítost. Unie však žádá konkrétní kroky. „Očekávám jasný a přesný návrh britské vlády, proč je odklad nutný,“ sdělil médiím Michael Roth, německý státní tajemník pro EU. Podle Prouzy je pravděpodobné, že krátký odklad projde. Dlouhodobý vzbuzuje příliš nejasností.

V souvislosti s častou kritikou českých politiků na adresu Bruselu připomněl Houska, že 85 % českého exportu míří do EU. „Země jako Česko by měly být první, které budou hájit principy Evropského unie,“ řekl a dále konstatoval: „Brexit je nevýhodný pro všechny. Mnohem více dopadne na Brity než na EU.“ Zároveň připomněl, že výpočty analytického týmu České spořitelny ukazují, že by se růst českého HDP v případě tvrdého brexitu snížil o 1,1 procentního bodu. Na 40 tisíc lidí by přišlo o práci.

Podle řečníků se předtucha dominového efektu, který politici předpovídali v souvislosti s odchodem ostrovního státu, nevyplní. Česká republika si ale bude muset hledat nové spojence. Britské a české postoje se totiž často shodovaly. Závěrem se panel nechal slyšet, že se Británie nejspíše v budoucnu znovu zapojí do evropských struktur. „V dnešním propojeném světě to jinak nejde. Bude to záviset na mladých lidech,“ prohlásil závěrem Prouza.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *