Irák trochu jinak

Jiný pohled na Irák sužovaný válečným konfliktem, než ho známe z médií, nabízí duo italských fotožurnalistů Stefano Canini a Dario Bosio. Od 8. září do 8. ledna představují v pražské galerii moderního umění DOX výstavu PŘED OČIMA: Příběhy Iráku.

S Irákem si spojujeme převážně válku, násilí či uprchlíky. Tyto informace nalézáme ve veřejných médiích. Carini a Bosio se však místo již známých faktů zaměřili spíše na každodenní život obyvatel. „Média nabízejí většinou pouze jednu perspektivu. A to se snažíme změnit a nabídnout jiný pohled,“ řekl Carini. Očima sedmi místních mladých dokumentárních fotografů mapují Irák od života v hornatých pustinách na severních hranicích až po události ve vnitrozemí ve stínu vleklého válečného konfliktu.

Zhruba tři sta snímků přibližuje irácké obyvatele. Dokumentují jak události veselé – svatby, oslavy…, tak i ty smutné od života v uprchlických táborech přes násilí až po smrt. Každá fotografie přináší osobní příběh.

Expozice je rozdělena do několika částí. Jedna z nich, Escaped, se věnuje sexuálně zneužívaným dívkám zajatých bojovníky ISIS. Některé z těch, kterým se podařilo uprchnout, kontaktovala fotografka Seivan Salim a zpodobnila v portrétech, na nichž mají oblečené bílé Yazidi svatební šaty, symbol čistoty. Zakryté obličeje šátky zabezpečují jejich anonymitu. Zároveň jsou doplněné jejich výpověďmi.

Právě tato část je podle mě nejintenzivnější z působivé výstavy.

Z portrétů vypovězených osudů dívek, většinou ve stejném věku jako jsem já, nešlo odtrhnout zrak. Jak může někdo páchat taková zvěrstva na druhém člověku? Snad nikdy se mi nestalo, že bych z galerie odešla plna tolika dojmů a přemýšlela o tom, co jsem viděla, několik následujících dní.

 

Text vznikl v rámci předmětu Česká literatura I pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *