Historický výsledek házenkářek. Na MS skončily překvapivě osmé

Do očí se jim draly slzy. Tentokrát nikoli štěstí, ale smutku. České házenkářky na světovém šampionátu v Německu nejprve šokovaly historickým postupem do čtvrtfinále. V něm už ale nestačily na obhájkyně stříbrné medaile z Nizozemska (26:30) a na turnaji skončily osmé.

„Až s odstupem času si uvědomíme, co jsme dokázaly. Je to obrovský úspěch. Nyní jsme ale strašně zklamané,“ hodnotila kapitánka Iveta Luzumová.

Češky bojovaly, znovu prokazovaly ohromnou chuť po vítězství, zarputilost. Nic z toho na sestavu v zářivě oranžových dresech nestačilo. Těsně před koncem hrály Luzumová a spol. dvojnásobné oslabení, soupeřky odskočily z vyrovnaného stavu do čtyřbrankového vedení. Češky už se na odpor nezmohly.

Na šampionátu ale zanechaly výraznou stopu. V přetěžké skupině B narazily na suverénní Norky, ambiciózní Švédky a stále se zlepšující Maďarky, tedy na reprezentace, jež budí obrovský respekt. Cesta do play-off měla tedy vést přes Argentinu a Polsko. Povedlo se.

Svěřenkyně kouče Jana Bašného zdolaly Jihoameričanky po rozpačitém úvodu 28:22, o překvapení se poté postaraly v dramatickém souboji s Polskem, když v závěrečných deseti minutách zvrátily nepříznivý vývoj skóre na 29:25. Následné tři prohry se Švédskem 32:36, debakl s Norskem 16:34 a těsný výsledek s Maďarskem 29:30 je odsunuly na čtvrté, poslední postupové místo.

„O jedno překvapení jsme se tu postaraly. Teď se pokusíme přidat další v osmifinále,“ vyprávěla tehdy brankářka Petra Kudláčková. V pozici naprostého outsidera nastoupily házenkářky v Lipsku proti obhájkyním bronzu. Rumunky spoléhaly na trojnásobnou nejlepší hráčku světa Cristinu Neaguovou, jenže pouze nekompromisní střelkyně vstupenku mezi osm nejlepších nezajistila. Leč Češkám nastřílela úctyhodných 13 branek.

Bojovnost, zarputilost, skvělá defenziva a víra ve vítězství nakonec české hráčky dotlačila k historickému momentu. Jedenáct vteřin před závěrečnou sirénou trenér Bašný při oddechovém čase rozdal pokyny, nakreslil akci, kterou zakončovala Michaela Hrbková, kanonýrka německé bundesligy. Vítězství 28:27 odšpuntovalo obrovskou radost v českém týmu. Naopak Rumunky se slzami v očích rychle pláchly ze hřiště. „V pravou chvíli jsme se semkly, ukázaly jsme strašnou sílu týmu,“ vyprávěla Hrbková.

O dva dny později proti Nizozemkám bojovaly. Na další senzaci už ale nedosáhly. Přesto z Německa odjíždí se zdviženou hlavou a příslibem do dalších let.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/JeppeSmedNielsen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *