Studenti vyšli ven, aby bránili ústavu

Když ve čtvrtek 15. března odbila dvanáctá hodina, studenti z více než 360 středních a vysokých škol ve 104 městech nezamířili na oběd. Místo toho se připojili k výzvě #VyjdiVen, která měla upozornit na dodržování ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. Podle organizátorů se zapojilo na 30 tisíc lidí.

Účastníci výstražné stávky, kterou iniciovali studenti z pražské Divadelní fakulty Akademie múzických umění, apelovali především na to, aby Zeman jmenoval premiéra, který má šanci získat důvěru Sněmovny a není trestně stíhaný. Kritizovali také personální změny prováděné vládou v demisi. „Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme,“ řekl organizátor Luboš Louženský.

Studenti pokračovali od pražských škol na Hrad a následně se do pozdního odpoledne soustředili u Nové scény Národního divadla, kde postupně promlouvali lidé různého zaměření i věku. Zpívalo a skandovalo se. Poselství znělo jasně: Není nám to jedno! To potvrzovaly i transparenty některých účastníků s hesly jako Pravda vítězí? či Humanismus. Kromě happeningu se uskutečnila v divadle Jatka 78 také diskuse na téma obrany demokracie.

Podle organizátorů se zapojilo 30 tisíc studentů z Prahy, Brna, Jihlavy, Hradce Králové, Plzně, Olomouce a dalších měst. Ještě víc – 40 tisíc podpisů – nese petice, která byla součástí protestu. Svůj souhlas mohli připojit i kolemjdoucí a k dispozici byla také v některých divadlech, například ve Švandově divadle nebo v Divadle Archa. „Chceme, aby se všem a vždy měřilo stejným metrem,“ stojí v ní.

Organizátoři ji v úterý odnesli do Senátu, který se jí bude zabývat zřejmě v dubnu. Podle pořadatelů nebyla výstražná stávka jednorázovou akcí, po pozitivních ohlasech založili oficiální facebookovou stránku VyjdiVen, na níž se budou informovat o dalších krocích.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Nikol Mudrová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *