Kvarteto Miroslava Krobota si hraje na nervy

Druhý celovečerní film režiséra Miroslava Krobota vstoupil do kin 30. listopadu. Do hlavních rolí komedie o čtyřech muzikantech obsadil Barboru Polákovou, Jaroslava Plesla, Lukáše Melníka a Zdeňka Julinu. ,,Kvarteto je film o tom, jak my šedesátníci vidíme vztahy a vztahová dramata třicátníků,“ vysvětlil režisér.

Poněkud nesourodá čtveřice hudebníků, kteří se snaží v životě najít štěstí, nacvičuje na premiérový koncert. Vztahy mezi nimi se dramatizují, dochází k nedorozuměním. Přispívají k tomu i jejich rodiče, kteří mají svou představu. Naděje, že hudebníci dosáhnou toho, po čem touží, slábne, premiéra se ale nakonec uskuteční.

Herci se kvůli svým rolím museli naučit hrát na housle, violu nebo violoncello. ,,Dostali jsme každý svého učitele a celý rok před natáčením jsme cvičili. Je to vlastně takový sen. Byla jsem opravdu šťastná, že se můžu díky filmu něco nového naučit. Každý týden k nám domů chodil pan učitel a nejdřív jsme drtili stupnice a různá cvičení a potom rovnou ty konkrétní skladby,“ popisuje přípravy Barbora Poláková.

Podle Lukáše Melníka, představitele vedoucího kvarteta Robina, film velmi citlivě uchopil strasti, radosti a lásky třicátníků. ,,Nastavuje tak zrcadlo společnosti s otázkami, které si už musíme zodpovědět sami v sobě. Kvarteto dějem ladně proplouvá a dýchá si svým vlastním životem krásné Olomouce.“

Celovečerní film Kvarteto je po snímku Díra u Hanušovic druhou spoluprací v řadě režiséra Miroslava Krobota, producenta Ondřeje Zimy a spoluscenáristy Luboše Smékala. ,,Po příběhu vesnické komunity jsme se rozhodli pro intimní a invidualizovaný příběh z města. Jinakost obou filmů byla součást zadání, které jsme si dali,“ říká režisér.

Miroslav Krobot se po studiích na JAMU stal známým divadelním režisérem a hercem. Působil v Západočeském, Dejvickém i Národním divadle. Za roli otce v inscenaci Příběhy obyčejného šílenství dostal cenu Alfréda Radoka a za stejnou roli ve filmové verzi převzal v roce 2005 Českého lva. Velký ohlas zaznamenal například v roli Aloise Nebela. Snímkem Kvarteto navazuje na svůj už zmíněný filmový režijní debut z roku 2014.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: film Kvarteto přes ČT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *