Výstava Czech Press Photo představuje přes sto nejlepších snímků

Návštěvníci pražské Staroměstské radnice se mohou vrátit v čase o několik měsíců. Při příchodu do Křížové chodby a Rytířského sálu je obklopí snímky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, čerstvě propuštěného Jiřího Kajínka, českého prezidenta Miloše Zemana na cestě po krajích či uprchlíků přečkávajících na bělehradském nádraží. To jsou totiž nejlepší fotografie mapující končící rok, které se zúčastnily soutěže Czech Press Photo a nyní jsou součástí stejnojmenné výstavy.

Do letošního, už 23. ročníku se přihlásilo 482 fotografů, do videosekce 26 autorů. „Z pohledu celé dosavadní historie se letos jedná o rekordní počet přihlášených prací,“ řekla pro Reflex Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo.

Fotografií roku 2017 vyhlásila porota v úterý 21. listopadu snímek Milana Bandžáka Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. „Letošní vítězná fotografie zachycuje chlapce stojícího na ramenou davu na manifestaci Hizballáhu v Libanonu. Šlo o jednu ze dvou fotografií vybraných z černobílé série. Přestože nemohl fotograf pořídit snímek klasickou profesionální technikou, ale mobilním telefonem, podařilo se mu docílit toho, že je snímek dostatečně vypovídající a působivý,“ citovali pořadatelé předsedu foto poroty Petra Joska.

Mezi oceněné autory, jejichž fotografie jsou součástí výstavy, patří například Robert Barca, Petr Topič (Mafra), Milan Jaroš (Respekt), Robert Sedmík (Týden), Lukáš Bíba (Economia), kteří mimo jiné zachytili davy příznivců tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana v Ankaře nebo uprchlíky na nádraží v Bělehradě.

Výstava se koná od 22. listopadu do 30. ledna. Postupně ji doplní doprovodné akce, například besedy s vítězi jednotlivých kategorií.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Martin Bandžák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *