Slavia znovu vede fotbalovou ligu, Plzeň nezvládla zápas se Spartou

Fakt, že nejvyšší českou fotbalovou soutěž ovládne buď Slavia, nebo Plzeň, je jasný už pár týdnů. Který z těchto dvou týmů to bude, ovšem není jasné ani po 25. kole. Viktorka prohrála klíčové utkání se Spartou, a umožnila tak sešívaným získat dvoubodový náskok v čele tabulky. V jarní části sezony si oba kluby pravidelně vyměňují pořadí a posledních pět kol tak slibuje zajímavou podívanou.

Sparta v domácím prostředí Plzeň téměř k ničemu nepustila a díky gólům Šurala a Karavajeva zaslouženě vyhrála. Do utkání přitom vstupovala z pozice outsidera. Letenští zažívají sezonu plnou rozpačitých výkonů a Západočechy nedokázali zdolat už tři roky. Sparťané si tak po zpackaném zápase s Jihlavou obnovili sebevědomí a drží si třetí místo. V Plzni naopak morálka slábne a její vyhlídky na titul mizí v červenobílé mlze.

Pro Slavii je současný ročník obdobím velkého návratu. Tým z Vršovic projíždí ligou jako buldozer, který nedokázaly zastavit ani obranné valy Uherského Hradiště. Tamní Slovácko předvedlo statečný výkon, sešívaní ale byli opět nelítostní a zvítězili 2:0. Vítězný gól vstřelil kapitán hostů a nejlepší střelec ligy Milan Škoda, jenž zažívá v jedenatřiceti letech vrchol kariéry.

Nejenže má nejvyšší soutěž nového lídra, poprvé od začátku sezony se zamíchalo pořadí i na dně tabulky. Do soboty je naprosto suverénně okupovala Příbram, kterou snad ani nemohl potkat horší vstup do sezony; z prvních dvanácti zápasů jedenáct prohrála. V posledních dvou ale zvítězila a v každém vsítila čtyři góly. Od opuštění sestupového pásma ji tak dělí pouze lepší skóre Hradce Králové. Šestnáctý post patří Jihlavě, která po výhře nad Spartou usnula na vavřínech a nechala se zničit pražskou Duklou.

Výsledky 25. kola: Dukla – Jihlava 4:1, Slovácko – Slavia 0:2, Hradec Králové – Liberec 0:1, Teplice – Karviná 1:0, Brno – Mladá Boleslav 2:3, Bohemians – Zlín 0:2, Jablonec – Příbram 2:4, Sparta – Plzeň 2:0

Tabulka: 1. Slavia 58, 2. Plzeň 56, 3. Sparta 46, 4. Mladá Boleslav 42, 5. Teplice 40, 6. Zlín 38, 7. Jablonec 32, 8. Dukla 30, 9. Liberec 29, 10. Slovácko 29, 11. Karviná 29, 12. Brno 26, 13. Bohemians 25, 14. Hradec Králové 21, 15. Příbram 21, 16. Jihlava 20

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Michal Šula

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *