V Tančícím domě začala výstava děl Jana Kaplického

To nejlepší z tvorby architekta Jana Kaplického, jeho vize, inspirační zdroje nebo momenty z osobního života. To všechno nabízí nově otevřená výstava JKOK Nekonečno Jana Kaplického v pražském Tančícím domě. Expozice vznikla k jeho nedožitým 80. narozeninám (18. 4. 1937–14. 1. 2009). Přístupná veřejnosti bude až do 12. března 2017.

Jan Kaplický, významný architekt, designér a vizionář, se narodil v Praze do rodiny malíře a architekta Josefa Kaplického. Po emigraci roku 1968 strávil většinu svého života ve Velké Británii, kde se podílel na založení architektonického studia Future Systems. Stopy své tvorby zanechal zejména v Londýně, ale i v dalších evropských a amerických městech. V Česku se dostal do povědomí širší veřejnosti diskusí, kterou vyvolal jeho návrh Národní knihovny na Letenské pláni v Praze ve tvaru chobotnice.

Tajemný název výstavy JKOK neskrývá žádnou šifru ani odbornou architektonickou zkratku, ale odkazuje na úsměvnou historku z Kaplického mládí. „Když ve svých 17 letech odcestoval do Ameriky, jediný způsob, jak ubezpečil strachující se rodiče, že je v pořádku, byla den před odjezdem pohlednice se vzkazem OK JK,” vysvětluje jeho dlouholetá kolegyně a kurátorka výstavy Eva Jiřičná. Tato písmena se tedy stala mottem projektu, na jehož realizaci se podílela také architektova manželka Eliška Kaplicky Fuchsová.

Poselstvím expozice ale není jen vzpomínka na Jana Kaplického, je to i snaha dostat do povědomí jeho tvorbu. „Znala jsem Jana Kaplického 50 let. Dávat dohromady takovou výstavu je vždycky emocionální záležitost, ale hlavní důvod, proč se tato výstava koná, je ukázat to jeho nekonečno. To je něco, co odkázal do budoucnosti. Tam se totiž všechno jeho myšlení odehrávalo. V budoucnu. Žil stále jako ve snu,” vzpomněla Jiřičná na tiskové konferenci k zahájení výstavy.

 

Foto kredit: Jaypeg/flickr.com

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *