Onkolog Žaloudík radí, jak předcházet rakovině: Základem je prevence

Co dělat a co nedělat, abychom se vyvarovali rakoviny – o tom hovořili hosté besedy, která se konala 29. března v Literární kavárně pražského knihkupectví Academia. Pod záštitou nakladatelství Vyšehrad ji vedli ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík a Gabriela Kliková, překladatelka kanadské knihy Jak předcházet rakovině. Publikace, podle níž se jmenovala i diskuse, se zabývá primární prevencí, tedy jak vzniku nádorů předcházet.

„Prevence, podobně jako reforma a jiné věci, se docela zneužívá. Je to trochu zprofanované, jako by se na to nevěřilo. Přitom je to do budoucna jediné rozumné řešení, protože čím časněji nádor zachytíte, tím je celý problém řešitelnější a jednodušší, navíc pro pacienta i levnější,“ podotýká Žaloudík.

Kromě primární prevence existují také prevence sekundární (omezuje rozšiřování nádoru, když už není možné nemoci zabránit), terciární (řeší, jak zabránit návratu rakoviny) a kvartérní (snaha prodloužit a zkvalitnit dobu dožití nevyléčitelného pacienta).

V České republice onemocní rakovinou každý třetí člověk, zemře na ni pak každý čtvrtý. Žádný univerzální superlék zatím neexistuje, očkovat se dá jen proti virům, jež nádorové onemocnění způsobují. Pro oblast střední Evropy je nejtypičtější rakovina tlustého střeva, Češi v četnosti jejího výskytu až donedávna drželi celosvětové prvenství.

„Za poslední léta u nás poklesl výskyt a úmrtnost na rakovinu žaludku na 38 %, ačkoliv se neví, co je důvodem. Může to být tím, že jíme méně konzervovaného jídla, může to být vyšším výskytem antibiotik – s těmi by se to ale jinak nemělo přehánět,“ poznamenává Žaloudík.

Kdo se chce vyhnout rakovině, neměl by konzumovat palmový olej, který organismus těžko tráví, naopak by měl dodržovat pitný režim, což je problém řady Čechů a především seniorů, a hodně se hýbat. Podle Klikové není nutné běhat dlouhé trasy, stačí více chodit, mimo jiné i po schodech. „Pohyb z vás řadu věcí dostává, ať už na úrovni spalování energie či vylučování,“ doplňuje ředitel onkologického ústavu.

Dále je dobré jíst více zeleniny, kořenit kurkumou a neuškodí ani občas vynechat nějaké jídlo, jelikož ho v dnešní době v porovnání s našimi předky máme až příliš. Na škodu není ani pití vína – ovšem nízkoalkoholického a maximálně dvě deci denně. „Než například jihoafrické víno je vhodnější moravské červené,“ doporučuje Žaloudík.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: quimono / Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *