Výstava Milý Ježíšku, přeji si… přibližuje vánoční tradice z 19. století

Duch starobylých Vánoc ožívá v Národopisném muzeu v Praze. Jak se slavily v dřívějších dobách, v jakém oblečení usedaly děti ke štědrovečernímu stolu či jaké dárky dostávaly, líčí nově otevřená výstava s názvem Milý Ježíšku, přeji si… Návštěvníkům představí přes 200 exponátů ze sbírek Etnografického oddělení Národního muzea, mezi nimi lidové hračky, kroje z 19. století či starodávné betlémy. Potrvá do 31. ledna 2017.

„Stejně jako dnes, tak i v dobách minulých si děti přály dostat pod stromeček hlavně hračky. A právě těm se tato výstava z velké části věnuje,“ uvedla ve čtvrtek 24. listopadu na zahájení autorka expozice Monika Tauberová. V prostorách Národopisného muzea jsou k vidění dřevěné hračky z 19. století, panenky oblečené v lidových krojích, houpací koně nebo dobové pokojíčky pro panenky. „Nejvíce si vážíme malého dřevěného kolovrátku, který měla urozená dívka z rodu Schwarzenbergů ve své světničce,“ doplnila Tauberová.

Atmosféru 19. století doplňují dětské figuríny oblečené v dobových slavnostních krojích z Čech a Moravy. „Jsou tu i dívčí šatičky, které maminka koupila tehdy své dceři v Paříži,“ poznamenala autorka expozice při první komentované prohlídce. V poslední části upoutají pozornost dětské adventní kalendáře z 20. století nebo starobylé vánoční ozdoby.

„Ještě jsme žádnou výstavu hraček nedělali, tak mi přišla škoda nevyužít obrovských sbírek, kterými Národní muzeum disponuje,“ vysvětlila Tauberová. Etnografové pracovali na projektu od konce minulého roku a během příprav restaurovali všechny exponáty.

 

Foto kredit: State Library of New South WalesFollow/Flickr.com
Článek vyšel v Carolině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *