Pozor na vánoční slevové akce, varuje ministerstvo a spouští novou stránku s radami

Lidé by měli být při nákupech v předvánočním období i mimo něj ostražití. Ministerstvo průmyslu a obchodu a Česká obchodní inspekce varují před nekalými obchodními praktikami. „Ochrana spotřebitele je prioritou Ministerstva průmyslu a obchodu, ekonomika potřebuje spotřebitele, který se nebojí nakupovat,“ pronesl na tiskové konferenci ve čtvrtek 24. listopadu ministr Jan Mládek (ČSSD). Spolu s ředitelem inspekce Mojmírem Bezecným představili pravidla bezpečného nákupu i nového rádce na internetu.

Ministr prezentoval systém ADR (Alternative Dispute Resolution), v němž soud při řešení spotřebitelských sporů nahrazuje jiná instituce. Tou se 1. února tohoto roku stala právě ČOI a ke vzájemné dohodě s obchodníkem pomohla již 537 zákazníkům z 1 188 návrhů. Odborník inspekce také vyrovnává asymetrii znalostí a informací mezi zákazníkem a prodejcem, který může převahy zneužívat.

Bezecný se dále věnoval podvodným slevám, jejichž množství během adventu narůstá. „Zvlášť v předvánočním období si my, jako spotřebitelé, musíme dávat pozor na zlevněné zboží. To musí být označené i cenou před slevou, nápis -80 % nestačí,“ upozornil. V prvním až třetím čtvrtletí tohoto roku potrestala ČOI 43 % obchodníků z 4 177 kontrolovaných pokutou za podvodné slevy, v nadcházejících týdnech svou činnost zintenzivní.

Riziko představují také některé e-shopy: extrémně nízké ceny, nevalné informace o dodavateli či chybějící kontakty jsou podle Bezecného alarmující. Seznam nedůvěryhodných internetových obchodů se nachází na webu ČOI. Pro zvýšení informovanosti, podporu správných návyků při nákupech a jako platforma pro výměnu zkušeností slouží nový facebookový profil Ministerstva průmyslu a obchodu Ochránce spotřebitele. Stránka však nenahrazuje oficiální právní kroky.

 

Foto kredit: Alexey Kljatov/Flickr.com
Článek vyšel v Carolině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *