Po knižním bestselleru jdou do kin animovaní Lichožrouti

Po sedmileté výrobě má 20. října premiéru nový český animovaný film Lichožrouti, založený na mezinárodně oceňovaných knihách stejného jména. Produkce se ujal Ondřej Trojan, který se podílel na snímcích Želary a Občanský průkaz, autorem scénáře byl tvůrce knižní předlohy Pavel Šrut a režisérkou Galina Miklínová, autorka výtvarné podoby postav. „Děti se budou smát i bát určitě. Ale děti se bojí rády. Obzvláště, když to dobře dopadne. Věřím, že si na své přijde každý divák,“ říká Miklínová.

„Každému člověku se už někdy ztratila ponožka.“ S tímto nápadem vznikl před jedenácti lety nový živočišný druh, takzvaný Lichožrout. Tyto malé potvůrky žijí v každé domácnosti a jejich životním údělem je krást ponožky, kterými se živí. Po obrovském úspěchu stejnojmenné knihy, dvou pokračováních (Lichožrouti se vracejí, Lichožrouti navždy) a překladu do 15 jazyků se poprvé objeví i na stříbrném plátně. Slovy distributora: „Na ploše animovaného dobrodružného gangsterského příběhu dvou znepřátelených lichožroutských gangů, střetu dvou generací a dvou morálek vykreslí svět podobný lidskému, nenásilně a s humorem.“

Animovaných filmů v Česku moc nevzniká a autoři se chtěli odlišit od velkých hollywoodských produkcí osobitým stylem kresby a animace. „Jako autorka původní ilustrační podoby Lichožrouta coby nového ´živočišného druhu´ jsem chtěla zachovat výtvarný záměr – odlišit se autentickou kresbou od běžné produkce využívající 3D technologie – a všechny vymodelované objekty pokryté vyrobenými texturami se nakonec ručně pokreslovaly. Tím jsme se vyhnuli určité umělosti a zejména figury tak dostaly větší nádech autentičnosti,“ vysvětluje Miklínová. Hlavní role namluvili herci Kryštof Hádek, Marek Taclík, Tatiana Vilhelmová a mnoho dalších. Film je přístupný všem věkovým kategoriím.

 

Foto Kredit: Lichožrouti

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *